Zamknij

Czas na zimowe przetwory. Sposób na ogórki według Jarosława Cichosza

G 11:41, 16.08.2025 Aktualizacja: 15:52, 16.08.2025
Skomentuj red red

Jarosław Cichosz, były wiceprezydent Pabianic pochwalił się, że już ma 43 słoiki z zakiszonymi (tradycyjnie) ogórkami. Przed laty jego ulubione, to były ogórki na ostro z chili lub z musztardą.

-Preferuję ostrą kuchnię, ostre przyprawy i ostre przystawki. Póki wątroba i żołądek nie protestują. Najbardziej odpowiada mi kuchnia węgierska, gdzie wszędzie mnóstwo papryki, chili i pieprzu – mówił Cichosz. - Z żoną Basią zbieramy przepisy kuchenne od krewnych. Tym z Państwa, którzy robią przetwory na zimę polecam zwłaszcza ogórki z chili i ogórki z musztardą według przepisu mojej cioci. Ja sam z przyjemnością robię nalewki owocowe.

A oto przepisy na zimowe wecki Jarosława Cichosza.

Ogórki z chili oczywiście na ostro.

1kg ogórków, 1 łyżeczka przyprawy chili w proszku, 2 łyżeczki soli, 1/2 szklanki cukru, 6 łyżek oliwy, 1 główka czosnku.

Ogórki (nieduże, ze skórką) kroimy w talarki 3-centymetrowej grubości. Zasypujemy je 2 łyżkami soli i zostawiamy na 6 godzin by puściły sok. Po tym czasie odlewamy sok, a ogórki zalewamy gorąca zalewą z octu, cukru i oliwy z dodatkiem czosnku i chili. Zostawiamy na 12 godzin. Po tym czasie układamy ogórki w słoikach i zakręcamy. Nie gotujemy.

Ogórki z musztardą

Ogórki obieramy i kroimy wzdłuż na cztery części. Układamy w słoiku. Do każdego dodajemy koperek, liść laurowy, czosnek, ziele angielskie, pieprz. Zalewa to: 5 szklanek wody z 1 ½ szklanki cukru, 3 łyżki musztardy, 1 szklanka octu. Zalać nią ogórki w słoikach i gotować 3 minuty.

Nalewka wiśniowa

50 dkg dojrzałych wiśni (połowę wydrylować) wsypać do słoja i zalać 1 szklanką płynnego miodu. Przykryć ściereczką i odstawić na 12 godziny. Potem wsypać 15 goździków, 25 dkg pokrojonych suszonych śliwek kalifornijskich.

Wszystko zalać litrem spirytusu wymieszanego ze szklanką przegotowanej wody. Dokładnie zamknąć słój i odczekać 10-12 dni, codziennie potrząsając słojem. Po tym czasie należy zlać płyn z owoców i przefiltrować. Rozlać do butelek. Nalewka najlepsza jest po 6-8 miesiącach leżakowania. Owoce świetnie nadają się do ciasta.

 

(G)
Dalszy ciąg materiału pod wideo ↓

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%