- Uwielbiam przygotowywać pyszne potrawy dla całej rodziny – mówi Katarzyna Pierzchała, która pracuje w dziale produkcji garmażu w Zakładach Mięsnych Pamso.
Kiełbasa biała parzona
Składniki: biała kiełbasa surowa Pamso, smalec, cebula, woda, liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu.
Wykonanie: do garnka wlewamy wodę, dodajemy liść laurowy, pieprz w ziarenkach i ziele angielskie, trochę smalcu i cebulę w talarkach, doprowadzamy do wrzenia i wkładamy białą kiełbasę. Kiełbasę parzymy w temperaturze ok. 80 stopni (nie gotujemy) przez około 20-25 min. Wodę po kiełbasie można użyć jako smaku na zupę.
Kiełbasa biała pieczona
Składniki: kilogram surowej białej kiełbasy Pamso, 2 średnie cebule, 2-3 łyżki smalcu, główka czosnku.
Wykonanie: kiełbasę ułożyć na brytfannie lub w rondlu. Dodać trochę tłuszczu. Ponakłuwać ją dość gęsto szpilką lub wykałaczką, aby dziury nie były zbyt duże. Kiełbasę obłożyć krążkami cebuli i plasterkami czosnku. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika. Piec ok. godziny. Najpierw pod przykryciem, potem na chwilę odkryć, żeby się zarumieniła.
Kiełbasa biała w kapuście
Składniki: 75 dag białej kiełbasy surowej Pamso, kilogram kiszonej kapusty, 2-3 winne jabłka, 2 średnie cebule, 5-6 suszonych grzybów, 2-3 ząbki czosnku, 2 kostki rosołowe grzybowe, 2 łyżki tłuszczu do podsmażenia kiełbasy i cebuli, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek.
Wykonanie: grzyby umyć i namoczyć na pół godziny w szklance przegotowanej, ciepłej wody. Następnie pokroić grzyby w paseczki. Wodę zostawić. Kapustę pokroić dość drobno, przepłukać wodą. W wodzie po moczeniu grzybów rozpuścić kostki rosołowe, wlać do kapusty, dodać pokrojone grzyby, czosnek roztarty z solą i przyprawy. Jabłka pokroić w ósemki, wrzucić do kapusty. Kapustę dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, aż będzie miękka. Kiełbasę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i podsmażyć na rumiano z obu stron. Po wyjęciu ponacinać skośnie. Do dość dużego naczynia żaroodpornego lub tzw. gęsiarki wykładamy kapustę, na wierzch kładziemy kiełbasę. Posypujemy po wierzchu delikatnie majerankiem i pieczemy ok. pół godziny w dobrze nagrzanym piekarniku. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia kiełbasy podsmażamy pokrojoną w dość grube talarki cebulę. Przed podaniem cebulę układamy na kiełbasie. Podajemy z pieczywem.
Kiełbasa biała w winie
Składniki: 1,5 kg białej kiełbasy surowej Pamso, 1/2 butelki wina typu malaga, łyżka oleju, 2-3 listki laurowe, czarny i zielony pieprz ziarnisty, ziele angielskie, goździki.
Wykonanie: kiełbasę ułożyć w formie żaroodpornej, z wierzchu posmarować olejem. Zalać winem do wysokości 2/3 kiełbasy. Dodać listki laurowe, dwa rodzaje pieprzu oraz ziele angielskie i goździki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Po pół godzinie kiełbasę odwrócić. Posmarować z wierzchu pozostałym olejem. Piec około 1 godziny.
Biała kiełbasa z warzywami
Składniki: 1,5 kg surowej białej kiełbasy Pamso, 1 papryka, 1 cebula, 1 cukinia, 3 pomidory, oliwa z oliwek, ostra papryka w proszku, pieprz, sól.
Wykonanie: warzywa siekamy. Podsmażamy cebulę, aż do zeszklenia. Następnie do cebuli dodajemy pokrojone warzywa. Po chwili na patelnię wlewamy 2 szklanki bulionu warzywnego. Kiełbasę układamy w żaroodpornym naczyniu, obkładamy ją usmażonymi warzywami, przyprawiamy i wstawiamy do piekarnika na kwadrans.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz