Restauracja Zielona Górka zajęła drugie miejsce w kategorii danie główne w 17. edycji Festiwalu Dobrego Smaku – najstarszego festiwalu na kulinarnej mapie Polski. To spore wyróżnienie, bo niewielka pabianicka knajpka stanęła w szranki z różnorodnymi, łódzkimi restauracjami. A tych jak wiemy, u naszego sąsiada nie brakuje.

Pabianiczanie zaserwowali podczas festiwalu pizzę Sorrentina di Bufala. To dość odważna propozycja, bo jest to w dużym uproszczeniu - biała pizza z… cytryną. A mówiąc ładniej: „pizza wywodząca się ze słonecznych, słynących z cytryn, okolic Sorrento”.

Zobacz też: Pizza w minutę i 40 sekund. Tak się robi prawdziwy, włoski przysmak w jedynym takim piecu w Polsce. I to w Pabianicach!

W tym konkursie nie było jury. To festiwalowi goście oceniali i głosowali na ulubione dania. Pizza z Zielonej Górki znalazła się na podium, mając przed sobą jedynie polędwicę z dorsza z restauracji Agrafka.

Gratulujemy.