Dorośli zwiedzili laboratorium. Tutaj dowiedzieli się, że woda w naszych kranach ma 7,5 pH. Potem zobaczyli, jak pracują pompy, które „wysyłają” wodę na miasto i okolicę. Dziennie zużywamy 8.000 metrów sześciennych wody. Gdyby nie dało się wydobyć wody ze studni, mamy spory zapas. Przy ul. Zagajnikowej mamy z magazynowej wody około 5.000 metrów sześciennych, a na ujęciu przy ul. Jutrzkowickiej – 6.000 metrów sześciennych.
Ale zanim woda wpłynie do wodociągu, jest uzdatniana, czyli wytrącany jest z niej nadmiar manganu i żelaza. Jest też napowietrzana.
Od dwóch lat ZWiK namawia pabianiczan, by pili wodę z kranu bez przegotowania.
– Woda w naszych kranach w niczym nie ustępuje tej źródlanej, butelkowanej. Nadaje się do picia bez przegotowania – mówi Rafał Kunka, prezes ZWiK. – I jest od niej znacznie tańsza. Mała butelka wody źródlanej kosztuje w sklepie 1 zł, a naszej 1 grosz. Dodatkowym atutem picia wody z kranu jest aspekt ekologiczny, mający odbicie w ograniczeniu zużycia butelek plastikowych.
Nasza woda jest pompowana ze 100-160 metrów spod ziemi (głębokość odwiertów). To pokłady górnokredowe. Pompy są zamontowane na 80 metrach., a lustro wody utrzymuje się na wysokości 12-14 metrów.
Taki skład ma nasza woda w kranach:
Lp.
|
Wskaźniki
|
Jednostka
|
Wyniki analiz
|
Dopuszczalny zakres wartości 1)
|
1.
|
Żelazo ogólne
|
µg /l
|
<38
|
200
|
2.
|
Indeks nadmanganianowy
|
mg /l O2
|
0,61—1,4
|
5,0
|
3.
|
pH
|
-
|
7,3-7,4
|
6,5 – 9,5
|
4.
|
Przewodność elektryczna właściwa
|
µS /cm
|
406-433
|
2500
|
5.
|
Barwa
|
mg /l Pt
|
5-8
|
akceptowalna przez konsumentów
|
6.
|
Zasadowość
|
mmol/l
|
3,8-4,0
|
nie określono
|
7.
|
Chlorki
|
mg /l
|
7,0-9,0
|
250
|
8.
|
Mangan
|
µg /l
|
<47
|
50
|
9.
|
Twardość ogólna
|
mg /l CaCO3
|
203-220
|
60 – 500
|
10.
|
Magnez
|
mg /l
|
5,3-6,8
|
30 – 125
|
11.
|
Wapń
|
mg /l
|
72-78
|
nie określono
|
12.
|
Jon amonowy
|
mg /l NH4
|
<0,33
|
0,50
|
13.
|
Azotyny
|
mg /lNO2-
|
<0,066
|
0,50
|
14.
|
Azotany
|
mg /l NO3-
|
0,46-1,04
|
50
|
15.
|
Fosforany
|
mg/l PO43-
|
<0,078
|
nie określono
|
16.
|
Siarczany
|
mg /l
|
10,3 – 35,8
|
250
|
17.
|
Chlor wolny
|
mg /l
|
<0,09
|
0,3 2)
|
18.
|
Glin
|
mg/l
|
<0,1
|
0,200
|
19.
|
Smak
|
-
|
akceptowalny
|
akceptowalny
|
20.
|
Zapach
|
-
|
akceptowalny
|
akceptowalny
|
21.
|
Bakterie grupy coli
|
jtk/100ml
|
0
|
0
|
22.
|
Escherichia coli
|
jtk/100ml
|
0
|
0
|
23.
|
Enterokoki
|
jtk/100ml
|
0
|
0
|
1) wg Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 29.03.2007r w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. Nr 61 z późniejszymi zmianami)
2) w punkcie czerpalnym u konsumenta
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu zyciepabianic.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz