Powitaliśmy święta paradą i jarmarkiem. Przez centrum miasta przeszedł tłum przebrany za choinki, renifery, skrzaty, mikołaje, bałwanki i śnieżynki.
Uroczysta, niedzielna parada bożonarodzeniowa rozpoczęła się przed Urzędem Miejskim i ulicą Zamkową dotarła na Stary Rynek, oficjalnie inaugurując miejskie świętowanie. W kolorowym pochodzie zaprezentowały się m.in. stowarzyszenia, szkoły podstawowe oraz przedszkola, wprowadzając mieszkańców w świąteczny klimat.





Na Starym Rynku czekał na odwiedzających jarmark. Stoiska uginały się mi.in. od świątecznych dekoracji, lokalnego rękodzieła i zabawek. Nie zabrakło również propozycji kulinarnych. Aromatyczne potrawy i rozgrzewające przysmaki skutecznie kusiły przechodniów, tworząc niepowtarzalną atmosferę zimowego targu.
Kulinarną atrakcją był gość specjalny - Charles Daigneault, znany z programu MasterChef. Wraz z zespołem przygotował imponującą porcję (na około 1000 osób) risotta z grzybami na białym winie.

Tradycyjne łamanie się opłatkiem zostało zastąpione, jak co roku, dzieleniem się chlebem. Duże bochenki kroili pomocnicy świętego Mikołaja, rozdając je zgromadzonym na rynku. Harcerze przekazali również Światełko Pokoju na ręce wiceprezydent miasta, podkreślając ideę wspólnoty i świątecznej życzliwości.


Centrum wydarzeń była scena muzyczna. Wystąpili na niej zarówno najmłodsi artyści, jak i dorośli wykonawcy. Kulminacją wieczoru był koncert zespołu Blue Café, który zaprezentował swoje największe hity w nowych, świątecznych aranżacjach i popularne melodie bożonarodzeniowe.


Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu zyciepabianic.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz