Jajko czy kura? Kto pierwszy, kto mądrzejszy…? Możemy się tu spierać. Jedno jest pewne jajko jest zdrowsze! O odżywczych walorach tego produktu rozmawialiśmy z Pauliną Malinowską dietetyczką oraz instruktorem rekreacji ruchowej
Jajko jedno z najdoskonalszych produktów spożywczych, zawiera najwięcej cennych dla zdrowie składników i jest niskokaloryczne.
Zawiera wszystkie niezbędne dla organizmu aminokwasy, których człowiek nie wytwarza.
Ich umiarkowane spożycie jest korzystne dla zdrowia i nie stanowi zagrożenia dla układu sercowo-naczyniowego u większości ludzi.
- Jest niezwykle bogate w składniki odżywcze – to prawdziwa kapsuła witamin, minerałów i makroskładników – zapewnia dietetyczka z Pabianic. - Różnorodność zawartych w nim substancji jest ogromna, w zasadzie brakuje mu tylko witaminy C.
Dlatego warto łączyć jajka z warzywami zawierającymi tę witaminę, w okresie Wielkanocy szczególnie z ogórkiem kiszonym, sałatą, papryką czy szczypiorkiem.
- Takie połączenie nie tylko wzbogaca posiłek, ale również pomaga zrównoważyć kwasotwórczy charakter jajek – warzywa działają zasadotwórczo, co wspiera równowagę organizmu – dodaje pani Paulina.
Na twardo, miękko czy smażone… ?
Jak przygotowywać jajka, by nie traciły swoich wartości?
Jajka można przyrządzać na wiele sposobów: gotowane na twardo lub miękko, robić sadzone czy w formie jajecznicy.
- Najlepiej przyswajalne i najłatwiej strawne jest jajko na miękko – mówi pabianiczanka. - Dłuższe gotowanie, powyżej 10 minut, powoduje spadek wartości odżywczych, zwłaszcza witamin i minerałów nawet o połowę. Poza tym jajko staje się wtedy trudniejsze do strawienia.
Zielona obwódka wokół żółtka to znak, że jajko jest za długo gotowane – w ten sposób zachodzi reakcja chemiczna siarki z białka z żelazem z żółtka i wytrąca się siarczek żelaza. To nic złego, jeśli jajko nie ma nieprzyjemnego zapachu, można je bez problemu zjeść.
Ile jajek można jeść ?
Za bezpieczną ilość uznaje się ok. 10 jajek tygodniowo.
- Osoby zdrowe, z prawidłowym profilem lipidowym i dobrą kondycją wątroby, mogą bez obaw jeść nawet 1–2 jajka dziennie – zapewnia dietetyczka.
Osoby z problemami wątrobowymi, stosujące dietę wątrobową wykluczającą żółtka, powinny ograniczyć spożycie do 4–5 jaj tygodniowo.
Jajka a cholesterol – czy jest się czego bać?
Poziom cholesterolu we krwi zależy głównie od uwarunkowań genetycznych, wieku, płci, masy ciała, poziomu aktywności fizycznej oraz obecności chorób, takich jak cukrzyca.
- Nasz organizm sam wytwarza cholesterol, dlatego większe znaczenie ma styl życia niż ilość zjadanych jajek – wyjaśnia pani Paulina - Co więcej, jajka zawierają lecytynę i kwasy omega-3, które wspierają utrzymanie zdrowego poziomu cholesterolu.
Żółtko dostarcza również luteiny i ksantofilu – substancji korzystnych dla wzroku i układu krążenia. Luteina gromadzi się w plamce żółtej oka i chroni przed promieniowaniem UVA i UVB. Ksantofil natomiast przeciwdziała odkładaniu się złogów w tętnicach.
W jajku znajdziemy także witaminy A, D, E (rozpuszczalne w tłuszczach) oraz witaminy z grupy B, które wspierają układ nerwowy. Nie brakuje też minerałów: wapnia, żelaza, magnezu, selenu i jodu.
Jajka w diecie dzieci i alergie
Żółtko jajka jest wprowadzane do diety niemowląt, ale warto zachować ostrożność – dzieci, które są alergikami powinny mieć wprowadzone jajko po 12 miesiącu życia.
Jajko a dieta wegetariańska
Dla wegetarian jajko to doskonałe źródło białka i pełnego zestawu aminokwasów. Ma idealny profil aminokwasowy, co czyni je niezwykle cennym elementem bezmięsnej diety.
Dodatkowe korzyści i ciekawostki
Jajko pozytywnie wpływa na stan skóry i wzmacnia kości.
Woda po gotowaniu jajek świetnie nadaje się do podlewania kwiatów.
Pokruszone skorupki można użyć jako naturalny nawóz – zawierają dużo minerałów.
Od jajek nie przytyjesz!
Jajko to produkt niskokaloryczny – jedno ma ok. 75 kcal.
- Jeśli nie dodamy do niego ciężkich sosów czy majonezów, będzie świetnym wyborem dla osób dbających o linię – zapewnia pani Paulina
Jak sprawdzić świeżość jajka?
Wystarczy włożyć jajko do naczynia z wodą:
Świeże – opadnie na dno.
Średnio świeże – unosi się w połowie.
Stare – wypłynie na powierzchnię.
Jajko to jeden z najbardziej wartościowych produktów pochodzenia zwierzęcego.
- Dużo lepszy niż mięso czy wędliny Gdybym wybierała się na bezludną wyspę, zabrałabym mendel jajek.. albo kurę – dodaje z uśmiechem dietetyczka.
Trzeba jednak pamiętać o umiarze i odpowiednim przechowywaniu (najlepiej w lodówce, do 3 tygodni).
Nie bójmy się jajek – jedzmy je z głową!
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz