Pabianicka restauracja, Zielona Górka właśnie dołączyła do Stowarzyszenia Prawdziwej Neapolitańskiej Pizzy (Associazione Verace Pizza Napoletana).
To niesamowity prestiż nie tylko dla restauracji, ale dla samych Pabianic. Bo takiego zaszczytu dostąpiły jedynie cztery pizzerie w Polsce, w wielkich miastach, takich jak Kraków, Poznań czy Tychy.
Sukcesu by nie było, gdyby nie zdolny właściciel. Jędrzej Lewandowski jest certyfikowanym pizzaiolo, który szkolił się u źródła, czyli właśnie w Stowarzyszeniu Prawdziwej Neapolitańskiej Pizzy. Mało tego, niedługo później pabianiczanin wziął udział w ogólnowłoskim turnieju Trofeo Pulcinella 2018 w Neapolu i...zajął 5. miejsce. Tuż po tym „świeżo upieczony” pizzaiolo został członkiem kadry narodowej na Olimpiadzie prawdziwej pizzy neapolitańskiej.
Gratulujemy!
Przypominamy, że w ubiegłym roku (czyli zanim jeszcze właściciele serwowali tu certyfikowaną neapolitańską pizzę) Zielona Górka zajęła III miejsce w Plebiscycie "Pabianicka Pizza Roku 2019". Już wkrótce ogłosimy kolejną edycję plebiscytu!
Komentarze do artykułu: Prawdziwa pizza. Są na to papiery!
Nasi internauci napisali 14 komentarzy
komentarz dodano: 2020-02-02 17:23:03
* PO dała d.. że mogąc, nie zrobiła Trybunału Stanu Zero-zioberce, za długo pierdzieliła się z Kamiśńskim, by go skutecznie posadzić do pierdla. Byłoby Inaczej? Taak. Chociaż brezydent doopa budyniowa , ułaskawiłby ale wyciągając go z pierdla.
komentarz dodano: 2020-02-02 16:58:30
komentarz dodano: 2020-02-02 16:35:16
komentarz dodano: 2020-02-02 14:19:50
Ten "Aparat" zawsze robi po swojemu i nie należy mu w tym przeszkadzać. Bo wtedy jest cholernie skuteczny! Zatem wnusiu, w ten sposób zapracowałem na mój kapitał podstawowy =- emerytalny - z pracy i tantiem autorskich< to patenty (8szt. z głownym autorstwem). Zatem wnusiu, jeśli jesteś jakoś tam, po swojemu czynny zawodowo, sądzę na mój kapitał podstawowy - emerytalny, ~przy obecnym, kolejnym nowym systemie emerytalnym..,musiałbyś pracować... jakieś 250 lat.
Nie dociera do ciebie, że mamy różne perspektywy. Takie rasy...
komentarz dodano: 2020-02-02 10:51:40
komentarz dodano: 2020-02-02 10:42:29
komentarz dodano: 2020-02-02 08:40:30
@T45 - trzeba popróbować pizz z różnych pabianickich pizzerii. Są różnice - smak sosu - dostajesz na gotowo. Ale wpierw ciasto - są różnice, mimo, że jego skład ~ jest znany. Ale "obróbka termiczna" jest b. ważna. Gdybyś ugniótł ciasto na 6 placków i 3 wypiekł gołe, w domowym piecyku kuchennym i w ich, wyczuł byś różnice pod ząbkami.. W swoim upieczesz na raty a w tej samej temp., czy aby? Ten ich jest jest smokiem, z b. dużą bezwładnością termiczną. Wypiek w 100 sekund. Nie ma nawet "nieśmiałych" zakalców.
komentarz dodano: 2020-02-02 07:14:01
komentarz dodano: 2020-02-01 22:10:49
komentarz dodano: 2020-02-01 21:55:30
komentarz dodano: 2020-02-01 21:54:25
komentarz dodano: 2020-02-01 21:54:04
Swoją drogą jestem ciekaw, czym ta pizza się różni od przeciętnej "pabianickiej"?
Chyba zajrzę tam z ciekawości, tym bardziej, że (podobno) KOD już tam nie ma swej "mety" :D
komentarz dodano: 2020-02-01 21:45:40
A tak między nami, postowiczami - ile masz latek? Ciekawi mnie to - serio!
komentarz dodano: 2020-02-01 21:21:39