Poznaj nasze pomysły na szybki obiad w tygodniu!

Szybki obiad z półproduktów

Jednym z najlepszych sposobów, by zrobić naprawdę dobry i szybki obiad, jest bazowanie na półproduktach. Dzięki temu, że nie musisz przygotować wszystkiego od podstaw, zaoszczędzisz sporo czasu. Gotowe kluski czy różnego rodzaju wartościowe zupy to zawsze będzie dobry wybór. Wbrew pozorom mogą być bardzo zdrowe. W sklepach są gotowe sałatki, surówki, a nawet buraki czy kukurydza, które można dodać jako źródło warzyw i witamin – warto dołączyć je do codziennego menu.

Gotowe sałatki Dobra Karma

Niektóre zdrowe sałatki są tak skomponowane, że są bardzo wartościowe i sycące i w zupełności wystarczą na obiad. Dotyczy to głównie sałatek marki Dobra Karma. Są to najlepszej jakości warzywa i produkty, które łączą się ze sobą w sycącą, a przede wszystkim naprawdę smaczną całość. Gotowe sałatki powinny zawierać źródło białka, wartościowych węglowodanów i tłuszczów. Tak są właśnie skomponowane sałatki Dobra Karma. Żabka może zagwarantować, że będą przepysznym sposobem na szybki i wartościowy obiad.

Przygotuj więcej na weekend

Kolejnym pomysłem na to, jak zrobić szybki, ale smaczny obiad w tygodniu, jest przygotowanie większej ilości jedzenia na weekend. Wiele osób zajmuje się właśnie takim mealprepowaniem – takim przygotowaniem produktów, by potem wystarczyło je tylko podgrzać, zagotować lub wymieszać, by je zjeść. Przygotować wcześniej można różnego rodzaju zupy, mięsa czy potrawki. Wystarczy ugotować do nich makaron lub ryż i już – wartościowe danie gotowe.

Bazuj na warzywach

Bazowanie na warzywach to świetny pomysł, jeśli zależy Ci na szybkich obiadach w ciągu tygodnia. Gotowe sałatki to jedno, ale warto pomyśleć o tym więcej. Warzywa szybko się przygotowują, o wiele szybciej niż mięso. Jako źródło białka możesz użyć warzyw z puszki, ciecierzycy czy fasoli. Do tego wystarczą świeże warzywa, takie jak cukinia, papryka czy marchew lub mieszanka mrożonych na patelnię, by stworzyć kilka wariantów różnych, ciekawych dań. Tego rodzaju obiad można przygotować w 15 minut, tak jak zdrowe sałatki na bazie sałaty lodowej, pomidorów i ogórka.

Dania jednogarnkowe królują

Jeśli naprawdę nie masz czasu w tygodniu na przygotowanie obiadu, skup się na daniach jednogarnkowych. Mniej czasu tracisz na przygotowanie składników i zmywanie po obiedzie. W daniach jednogarnkowych wszystko gotuje się razem – mięso z warzywami, często także z ziemniakami czy kaszą. Do tego wystarczy dodać passatę pomidorową lub inny dobry sos, by wyszedł naprawdę pyszny obiad.