Zamknij

Tak gotują Pabianice: schab Katarzyny

17:20, 13.04.2012 Aktualizacja: 19:44, 13.04.2012
Skomentuj Jach Przemek Jach Przemek

- Gotuję chętnie i lubię przy tym eksperymentować – opowiada Katarzyna Przybylska. - Bardzo dużo nauczyłam się od mamy. A mama miała dla kogo gotować. Mam sześciu braci i trzy siostry.

Pani Katarzyna z gotowaniem związała też swoje zawodowe życie. Skończyła szkołę gastronomiczną. Pracuje jako kelnerka. Popisowe dania w jej wykonaniu to polędwiczki wieprzowe z różnymi sosami.

- Zawsze można z nich coś wyczarować – dodaje. - A inspiruje mnie wszystko.

Pani Kasia w kuchni z trudem trzyma się przepisu.

- Zawsze dołożę coś od siebie – mówi z uśmiechem. – Tak, żeby każda potrawa była nowoczesna, niestandardowa.

Popisowe danie Katarzyny to ciasto czekoladowe z jabłkami.

- Jest słodkie z kwaśną nutką – mówi pani Kasia. - To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, chociaż trochę zmodyfikowałam przepis mamy.

Schab z morelami (na 6-8 porcji)

Składniki: 1,6 kg schabu bez kości, 15 dag suszonych moreli, 10 dag masła, jedna łyżeczka soli czosnkowej, pół łyżeczki rozmarynu, jedna łyżeczka słodkiej papryki, cukier, pół łyżeczki mielonego kminku, sól, jedna puszka moreli, 2-3 łyżki płatków migdałowych.

Wykonanie: masło utrzeć z solą czosnkową i rozmarynem. Mocno schłodzić. Mięso opłukać, ułożyć na 2 minuty do posolonego wrzątku. Wyjąć i długim, szerokim nożem wyciąć w mięsie kieszeń. Napełnić ją na przemian suszonymi morelami i kawałkiem ziołowego masła. Otwór spiąć wykałaczką lub zszyć. Schab oprószyć solą oraz połową porcji kminku i mielonej papryki. Ułożyć w żaroodpornej formie. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec około 90 minut (co 20 minut polewać mięso połową szklanki gorącej wody). Na 10 minut przed końcem pieczenia wyjąć mięso i posmarować je podgrzaną konfiturą wymieszaną z resztką kminku i papryki. Posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika i opiec. Morele z puszki zmiksować. Pozostałe suszone morele pokroić w paseczki. Wywar z pieczeni przecedzić. Dodać koniak oraz zmiksowane i pokrojone morele. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru. Mięso podawać polane sosem morelowym oraz z dzikim ryżem, który idealnie do niego pasuje.

Czekamy na przepisy od Internautów. Żeby ukazały się na portalu, trzeba nadesłać przepis, sposób wykonania i własne zdjęcie zrobione w kuchni (proszę podać autora zdjęcia). Na Wasze przepisy i linki do kulinarnych blogów czekam pod adresem: [email protected]

Ja swoje przepisy wrzucam tutaj: http://pkmk.nazwa.pl/renka/

A jak Wy gotujecie?

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(2)

BaksikBaksik

0 0

No (treść moderowana) murowane ..:)

21:25, 15.04.2012
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

wsmpwwsmpw

0 0

ładna ta pani Kasia :]

22:28, 15.04.2012
Odpowiedzi:0
Odpowiedz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu zyciepabianic.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%