Kawa alternatywna stała się wręcz rytuałem, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie nawet jednego dnia. Jak można przygotować kawę alternatywną?
Smaczna i aromatyczna kawa – jak ją zrobić?
Metod parzenia kawy jest naprawdę wiele, warto wypróbować ich jak najwięcej, aby znaleźć dla siebie idealne rozwiązanie. Nie trzeba wcale chodzić do kawiarni i wydawać pieniędzy na zakup drogiej kawy. Mnogość akcesoriów sprawia, że jest w czym przebierać, wobec czego nawet najbardziej wymagające osoby z pewnością się nie zawiodą. Kluczową kwestą w przypadku każdej kawy jest to, z czego powstała, a dopiero później w jaki sposób została zaparzona. Ziarna muszą być dobrej jakości, dlatego warto zaopatrywać się w kawę ze sprawdzonego źródła.
Poprawne parzenie pozwala na wydobycie walorów smakowo-zapachowych ukrytych w ziarnach. Znaczenie ma temperatura i czas parzenia, dlatego robienie kawy jest sztuką. Jeśli ktoś robi to niedbale, w pośpiechu, nie ma co spodziewać się pysznego napoju. Nawet jakość wody ma ogromny wpływ na smak, najlepszym rozwiązaniem będzie używanie wody przefiltrowanej. Z jakością wody kranowej bywa różnie, jeśli jest do niej dodawany chlor i fluor, to można zapomnieć o smacznej i zdrowej kawie. Błędem jest też zalewanie ziaren wrzątkiem, optymalny zakres temperatury przy parzeniu wynosi pomiędzy 88 a 96 stopni Celsjusza. Z kolei intensywność napoju jest uzależniona od ilości użytej kawy, co jest już kwestią indywidualnych preferencji. Przyjmuje się, że na każde sto mililitrów wody przypada łyżka kawy.
W jaki sposób można zaparzyć kawę?
Jeśli kawa ma zostać zaparzona profesjonalnie, szybko i wygodnie, najlepszym rozwiązaniem będzie wyposażenie się w ekspres do kawy. Wiąże się to jednak z niemałymi kosztami – zarówno zakupu, jak i eksploatacyjnymi. Na szczęście dostępnych jest szereg alternatywnych rozwiązań, wielorakich akcesoriów do parzenia kawy. Z metod ciśnieniowych polecić można kawiarkę, za pomocą której możliwe staje się wydobycie z ziaren niezwykłego aromatu. Jest to świetna alternatywa dla ekspresu, pozwalająca w prosty sposób przygotować smaczną kawę.
Kawiarki dostępne są w wersji elektrycznej, co stanowi kolejne udogodnienie. Kolejnym rozwiązaniem będzie parzenie kawy za pomocą zaparzacza tłokowego typu french press. To niepozorne urządzenie będzie idealną opcją dla osób chcących przygotować kawę w błyskawiczny i niezwykle łatwy sposób. Warto jednak zaznaczyć, że jeśli ktoś lubi mocną kawę o intensywnym smaku, to może być zawiedziony. Zadowolone będą z kolei osoby szukające czegoś łagodniejszego. French press jest urządzeniem uniwersalnym, za pomocą którego można zaparzyć nie tylko kawę, ale też herbatę czy zioła. Napój będzie pozbawiony wszelkich fusów i pyłów.
Kawę można zaparzać też za pomocą syfonu, czyli taniego urządzenia, które nie zajmuje wiele miejsca w kuchni, a pozwala na zrobienie kawy, która sprawia wrażenie, jakby została przygotowana metodą ciśnieniową. Ciekawą opcją jest też AeroPress, czyli kolejne akcesorium do parzenia kawy. Wystarczy wsypać do tuby zmielone ziarna kawy, po czym zalać gorącą wodą i poczekać, aż powstanie aromatyczny napój. Uzyskuje się go poprzez ręczne wyciskanie bezpośrednio do kubka. Zaletą tej metody jest możliwość zaparzenia dowolnego napoju – mocnego lub łagodnego w smaku. Na korzyść AeroPressu przemawia też mobilność, ze względu na niewielkie gabaryty można go z łatwością zabrać ze sobą w podróż i cieszyć się pyszną kawą w dowolnym momencie. Przy ograniczonym budżecie AeroPress sprawdza się idealnie, nie trzeba wydawać fortuny, aby każdego dnia raczyć swoje podniebienie pyszną kawą, z wyczuwalnymi nutami owocowymi i naturalną kwaskowatością.
Pyszna kawa na różne sposoby
Kawę można zaparzyć również za pomocą metod przelewowych, z użyciem filtra. Wymaga to nieco więcej zaangażowania i cierpliwości, ale efekt końcowy jest fenomenalny. Smakosze kawy z pewnością będą zachwyceni. Godny polecenia jest zaparzacz Chemex, czyli szklany dzbanek z filtrem, dzięki któremu można uzyskać wyjątkowy napój, wolny od jakichkolwiek dodatkowych zapachów. Naczynie przypominające kształtem klepsydrę jest wykonane z wysokiej jakości szkła żaroodpornego, które nie pozwala na przedostawanie się niepożądanych zapachów do przygotowanego napoju. Czego można się spodziewać po Chemexie? Napoje będą miały klarowny, delikatny smak. Jeśli ktoś nie jest miłośnikiem kawy z ekspresu ciśnieniowego, to z pewnością będzie zachwycony tym, co powstanie za pomocą tego alternatywnego akcesorium. Jeszcze innym rozwiązaniem będzie dripper do kawy, czyli specjalny lejek z filtrem, który może być użyty wielokrotnie. Pozwala na przygotowanie bardzo dobrej jakości kawy i to w niezwykle krótkim czasie.
Komentarze do artykułu: Metody parzenia kawy i akcesoria
Nasi internauci napisali 0 komentarzy