Klasyczne steki wołowe z grilla
(przepis nadesłał Marcin Binder)
Składniki: steki wołowe (po 1 na osobę), główka czosnku przekrojona w poprzek, garść listków świeżego tymianku, kilka łyżek oliwy, garść mieszanki ziaren pieprzu (w różnych kolorach) roztartych z grubsza w moździerzu, 100-150 ml czerwonego wytrawnego wina.
Przygotowanie: włożyć steki do miski, posypać ziołami i przyprawami. Wymieszać, aby mięso przeszło równo ich aromatem. Wlać oliwę i wino, włożyć przekrojoną główkę czosnku. Wymieszać. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Piec steki na średnio rozgrzanych węglach — trzy minuty z każdej strony, aby były średnio wysmażone. Odpowiednio krócej lub dłużej dla steków krwistych lub dobrze wysmażonych. Można podawać z sałatkami dla uwydatnienia smaku.
Pierś z kurczaka w folii aluminiowej
(przepisy nadesłała Sulika Piekutowska)
Składniki: pierś kurczaka, przyprawa grillowa, chili pieprz Cayenne, kostka rosołowa.
Przygotowanie: pierś kroimy na pół, po czym każdą z połówek przekrawany na cieńsze płaty. Doprawiamy przyprawą chili pieprz Cayenne i przyprawą do grilla. W małej filiżance rozpuszczamy pół kostki rosołowej z małą ilością gorącej wody (mniej więcej 1/4 filiżanki). Następnie kawałki kurczaka kładziemy na folii i z każdej strony polewamy dwoma łyżeczkami wywaru, zawijamy i pieczemy na grillu około 40 minut (w zależności oczywiście od temperatury, dlatego warto kontrolować). Co jakiś czas obracać.
Pieczarki z parmezanem
Składniki: pieczarki, parmezan.
Przygotowanie: obieramy pieczarki, wsypujemy parmezan i kładziemy na ruszcie. Pieczemy do momentu rozpuszczenia się parmezanu.
Można użyć zwykłego sera żółtego.
Karczek z grilla w marynacie miodowo-piwnej
(przepis nadesłała Aneta Pytko)
Składniki: 1 kg karczku, sól, pieprz. Do zrobienia marynaty potrzebujemy: 6 łyżek oleju, przyprawy do grilla, majeranku, pół szklanki piwa, 2 łyżek miodu, czosnku (najlepiej dwa ząbki, może być także w proszku), sól, pieprz. Sos: majonez, keczup, sól, pieprz, koperek.
Przygotowanie: mięso należy pokroić na grube plastry. Następnie rozbijamy je lekko tłuczkiem, by lepiej się grillowało i przeszło marynatą. Po zmieszaniu wszystkich składników na marynatę, dokładnie natrzeć mięso tak, by każdy kawałek był w niej zamoczony. Pozostawiamy na 24 godziny w lodówce. Piwo i miód podane w przepisie sprawią, że nasz karczek będzie miał nie tylko pyszny smak, ale nadadzą mu miękkości i delikatności. Mięso pieczemy na grillu. Do tego przepisu najlepszy jest sos, który nauczyła mnie robić moja mama. Jest bardzo prosty i szybki do zrobienia, a w smaku pięknie komponuje się z mięsem.
Sos: proporcjonalnie dobieramy keczup i majonez, czyli np. po 3 łyżki majonezu i 3 łyżki keczupu. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym dodajemy posiekany koperek. Taki sos również najlepiej pozostawić w lodówce na kilka godzin, by przysłowiowo się „przegryzł”.
Skrzydełka pikantne
(przepis nadesłała Monika Wróbel)
Składniki: 20 skrzydełek kurczaka, 2 ząbki czosnku, kawałek imbiru (lub pół łyżeczki suszonego), 2 łyżki sosu sojowego, sok z 2 cytryn, łyżeczka sosu tabasco (lub pół łyżeczki ostrej papryki), 1 łyżka octu winnego, 3 łyżki oliwy, sól i pieprz.
Przygotowanie: czosnek rozgnieść, imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Wymieszać przyprawy z sosem sojowym, sokiem z cytryny, sosem tabasco, octem winnym i oliwą z oliwek. Dodać pieprz. Skrzydełka oczyścić, opłukać, osuszyć, włożyć do marynaty. Wstawić na godzinę do lodówki. Skrzydełka piec na grillu 20-30 min. W czasie pieczenia przewracać kilka razy, polewając je marynatą.
Szaszłyk z wątróbki
(przepisy nadesłała Jolanta Dąbrowska)
Składniki: 70 dag wątroby wieprzowej, 15 dag wędzonej słoniny lub boczku, 4 średnie cebule, 2 czerwone jabłka, pieprz, 3 łyżki oleju, sól.
Przygotowanie: wątróbkę kroimy na kawałki grubości palca, następnie w sporą kostkę. Podobnie tylko cieniej kroimy boczek lub słoninę. Cebulę w plasterki. Jabłka dzielimy na kawałki. Wszystkie składniki na przemian nadziewamy na szpadki. Posypujemy pieprzem, smarujemy olejem i obracając, pieczemy 15 min nad silnym żarem. Solimy przed bezpośrednim podaniem.
Polędwica z sosem z kukurydzy
Składniki: 60 dag polędwicy, 3 łyżki musztardy, sól, pieprz mielony, 100 ml oleju, 2 pory. Na sos: 300 ml ketchupu, 3 łyżki miodu, 15 dag kukurydzy z puszki, oregano, tymianek.
Przygotowanie: mięso nacieramy musztardą, solą, pieprzem i polewamy olejem. Odstawiamy do lodówki na noc. Na drugi dzień mięso kroimy w kawałki i lekko zbijamy. Przyrządzamy sos: mieszamy ketchup z miodem, odsączoną kukurydzą i krojonymi w talarki porami. Doprawiamy oregano i tymiankiem, solimy i pieprzymy. Mięso pieczemy na gorącym grillu po 6-7 min z każdej strony. Podajemy z sosem z kukurydzy i pieczonymi ziemniakami z folii.
Kaszanka z warzywami
(przepis podaje Monika Adamus z Pamso)
Skład: 2 kaszanki pabianickie Pamso, 1 papryka, 2 cebule, 25 dkg żółtego sera, 2 pomidory, przyprawy.
Przygotowanie: kaszankę naciąć wzdłuż i położyć na folii aluminiowej. Cebulę i pomidory pokroić w plastry, paprykę w paski, a ser żółty zetrzeć na tarce. Do naciętej kaszanki włożyć cebulę, paprykę i pomidory. Przyprawić do smaku i posypać żółtym serem. Każdą kaszankę z osobna zawinąć w folię aluminiową i położyć na grillu.
Komentarze do artykułu: Jak grillują Pabianice
Nasi internauci napisali 1 komentarzy
komentarz dodano: 2012-04-28 12:34:55