Kojarzona często z amerykańskim Halloween, dynia jest doceniana od tysięcy lat za swoje zalety, a o popularności tej rośliny w naszych czasach świadczy ogromna liczba odmian (ponad 800).

Sadzimy dynię

Nasiona warzyw wysiewa się do gruntu, po majowych przymrozkach. A okazałe owoce zbiera się do końca września. Są piękną ozdobą ogrodu i świetnie smakują. Dynia to roślina jednoroczna, lubiąca słońce i ciepło. Uprawa dyni nie wymaga wiele pracy. Należy spulchniać oraz odchwaszczać glebę i regularnie ją podlewać. Ma natomiast spore wymagania pokarmowe i dlatego przed siewem nasion dyni należy zastosować obfite nawożenie organiczne. Nawozy mineralne stosujemy po pojawieniu się kwiatów. Nie należy też zbyt długo zostawiać dyń na roślinie, gdyż przerośnięte będą gorzej smakować. Decydując się na zakup nasion dyni warto wybrać atestowane nasiona dobrych marek, które zawsze gwarantują w pełni zadowalające zbiory.

Najbardziej popularne dynie do spożycia

1. Dynia makaronowa – mała japońska dynia, zazwyczaj o podłużnym kształcie, swoją nazwę zawdzięcza miąższowi, który po ugotowaniu rozpada się na włókna, przypinające makaron spaghetti. Skórkę ma w kolorze żółtym lub żółtozielonym. Dynia makaronowa jest prosta w przygotowaniu i delikatna w smaku. Najlepiej upiec ją w piekarniku w całości i potem pokroić.

2. Dynia Hokkaido – też pochodzi z Japonii. Ma charakterystyczny kształt i ciemnopomarańczową skórkę. Największą jej zaletą jest to, że nie trzeba jej obierać. Hokkaido jemy ze skórką, która mięknie podczas obróbki termicznej. Ma lekko orzechowy smak i sporo pestek, ale miąższ jest zwarty, przez co świetnie nadaje się do duszenia i smażenia. Sprawdzi się zarówno na zupę krem, jak i pokrojona na kawałki w wielu innych potrawach.

3. Dynia piżmowa – ma charakterystyczny gruszkowaty kształt, jasną skórkę, małe gniazdo nasienne i pestki, dzięki czemu nie tracimy wiele miąższu przy jej oczyszczaniu. Dynia piżmowa ma szerokie zastosowanie, nadaje się zarówno do faszerowania i pieczenia, jak i przygotowania z niej puree czy zupy. Ma delikatny orzechowy smak. Z tej odmiany można zrobić też przepyszne dietetyczne frytki.

4. Dynia szara - wykorzystywana w przetwórstwie, a także na świeży rynek. Posiada charakterystyczną szarą skórkę. Z kolei jej miąższ jest koloru jasnopomarańczowego. Jest stosunkowo słodki i ma dobry smak. Zawiera dużą ilość antyoksydantów, które zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych, czy układu krążenia.

5. Dynia olbrzymia - uprawa dyni olbrzymiej wymaga sporo miejsca, bowiem jej owoce często przekraczają 50 kg, a rozgałęzione pędy rozciągają się na wiele metrów. Ozdobą rabat są duże żółte kwiaty, wydzielające delikatny zapach. Dynia olbrzymia dostarcza pestek oraz miąższu, o wysokich wartościach odżywczych i zdrowotnych. W Polsce dynie te zdobywają coraz większą popularność. Roślina uprawiana jest w przydomowych ogrodach oraz na dyniowych farmach i plantacjach.

Wartości odżywcze dyni

Dynia jest przede wszystkim niskokaloryczna, w 100 gramach ma zaledwie 35 kcal, dlatego jest zalecana osobom na diecie. Zawiera dużo witamin, m.in A, B1, B2, C, PP, oraz wiele składników mineralnych, takich jak fosfor, żelazo, wapń i magnez. Wartościowe są także nasiona zawierające fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe, które zapobiegają odkładaniu się w tkankach złogów cholesterolu, przeciwdziałając miażdżycy. Pestki dyni są też źródłem białka, witaminy E oraz selenu.

Dynia – nie tylko do jedzenia

Niektóre gatunki dyni uprawiane są wyłącznie dla celów dekoracyjnych. Omyłkowe wykorzystanie ich w kuchni grozi mocnymi bólami żołądka i nudnościami. Istnieje wiele dyni ozdobnych, które posłużą nam jako piękny akcent w mieszkaniu lub na stole. Dynie ozdobne mają twardą skórkę i miąższ, ale dzięki temu są odporne na uszkodzenia i doskonałe do długiego przechowywania. Postawione na półce w temperaturze pokojowej przetrwają w niezmienionej formie nawet cały rok, do następnych zbiorów. Najbardziej popularną dynią ozdobną jest dynia haloween. Świetnie nadaje się do rzeźbienia. Można łatwo wyciąć w niej efektowne wzory, dzięki którym posłuży jako efektowna dekoracja. Najczęściej spotykane dynie olbrzymie to Bambino, Big Max, Boomer, Flynn. Zawsze przed zakupem upewnijmy się czy dynia jest jadalna czy nie.