Koniecznie poznaj najważniejsze informacje na temat frytek, kartaczy, a także ziemniaków faszerowanych. Dowiedz się także, gdzie warto zaopatrzyć się w sprzęt gastronomiczny.
Meble gastronomiczne — frytki jako szybkie danie
Klasyczne frytki cieszą się ogromną popularnością jako sposób na wykorzystanie ziemniaków — zaraz po ziemniaczanym puree. Przygotowanie chrupiących frytek wydaje się łatwe: wystarczy obrać ziemniaki, a następnie pokroić, doprawić i usmażyć. Jednak osiągnięcie idealnej chrupkości wymaga zastosowania kilku trików:
Przed smażeniem trzeba osuszyć ziemniaki, by na ich powierzchni nie było w ogóle kropelek wody.
Frytki muszą być cięte na równe kawałki, co zapewni równomierne smażenie.
Optymalna proporcja oleju to około litr na jeden kilogram kartofli.
Frytki nie powinny być smażone zbyt długo – najlepiej wyjąć je z oleju, gdy tylko zaczną złocić.
Sporym błędem jest także umieszczanie kartofli w słabo rozgrzanym oleju, ponieważ będą one wchłaniać zbyt dużo tłuszczu. Alternatywnie, możesz przygotować frytki w piekarniku, co jest zdrowszą opcją niż smażenie. Pokrój ziemniaki na słupki, ułóż je na blasze, posyp solą i skrop odrobiną oleju, a następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni Celsjusza przez około 15 minut.
Po zarumienieniu wyjmij je i podaj na talerzach. Sprzęt gastronomiczny, który może Ci się przydać przy przygotowywaniu tej potrawy to na przykład profesjonalny piekarnik z hurtowni gastronomicznej Gastroprofit oraz gastronomiczne obieraczki do ziemniaków. Kupisz tam również różnego typu meble gastronomiczne.
Sprzęt gastronomiczny — kartacze (cepeliny) jako litewskie danie
Potrawy z ziemniaków: Cepeliny (kartacze) to tradycyjne, pożywne danie litewskie, które od dawna zyskuje popularność również w Polsce. Cepeliny z mięsem to doskonała opcja na smaczny obiad. Z odpowiednim sprzętem gastronomicznym na pewno błyskawicznie je przygotujesz.
Składniki na ciasto:
2 kg ziemniaków,
200 g. mąki ziemniaczanej,
2 jajka,
pół łyżeczki soli.
Składniki na farsz:
800 g mielonego mięsa wieprzowego,
duża cebula,
2 ząbki czosnku,
50 ml mleka,
bułka,
sól i pieprz,
łyżeczka majeranku.
Sposób przygotowania: obierz ziemniaki, ugotuj je w lekko osolonej wodzie i odstaw do ostygnięcia. Namocz bułkę w mleku, a następnie ją odciśnij i włóż do miski.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
Do miski dodaj mielone mięso, przyprawy, cebulę oraz czosnek i dokładnie wymieszaj, najlepiej rękoma, aby składniki połączyły się w jednolitą masę. Z odłożonych na bok ziemniaków zetrzyj 3-4 sztuki na grubych oczkach, resztę utłucz lub przeciśnij przez prasę.
Połącz ziemniaki. Dodaj jajka, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy i wypracuj gładkie ciasto.
Formuj cepeliny: odrywaj kawałki ciasta, rozpłaszczaj je w dłoniach i na środek kładź porcję farszu. Zlep brzegi, tworząc kluski. Gotuj cepeliny w osolonej wodzie przez około 15 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Podawaj z omastą z boczku.
Wyposażenie gastronomii — ziemniaki faszerowane
Ziemniaki faszerowane to doskonała, sycąca przekąska, która może służyć jako pełnowartościowy obiad lub ciepły posiłek na imprezę.
Składniki:
4 duże ziemniaki,
100 g boczku,
1 cebula,
Sól i pieprz do smaku,
Pół łyżeczki słodkiej papryki,
300 g sera cheddar.
Sposób przygotowania:
Dokładnie wyszoruj ziemniaki, przekrój na połówki, a następnie delikatnie nacinaj ich środki, starając się nie uszkodzić brzegów. Skrop ziemniaki niewielką ilością oleju i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 10-15 minut.
W międzyczasie pokrój boczek i cebulę w kostkę, a następnie podsmaż na patelni.
Wydrąż lekko przypieczone ziemniaki, a miąższ dodaj do patelni. Wymieszaj z podsmażonym boczkiem i cebulą, dodaj sól, pieprz i paprykę, smaż jeszcze przez chwilę.
Wypełnij wydrążone ziemniaki przygotowanym farszem, posyp startym serem cheddar i ponownie piecz w piekarniku przez około 15 minut, aż ser się roztopi. W trakcie przyrządzania wyżej opisanych potraw sprzęt gastronomiczny, taki jak warniki do wody oraz toster gastronomiczny mogą okazać się nieoceniony.
Komentarze do artykułu: 3 szybkie przepisy z wykorzystaniem ziemniaków
Nasi internauci napisali 0 komentarzy