Zostało mało czasu!
0
0
dni
0
0
godzin
0
0
minut
0
0
sekund
Daj bliskim chwilę,
którą zapamiętają
Kup prezent
Zamknij

Dezynsekcja w magazynach i zakładach produkcyjnych – jak chronić produkty przed inwazją szkodników?

Artykuł partnera 12:41, 27.02.2025 Aktualizacja: 07:53, 27.10.2025
Skomentuj Adobe Stock Adobe Stock

Zachowanie należytej czystości i spełnienie wysokich standardów higieny jest kluczowe w przypadku magazynów i zakładów produkcyjnych. Miejsca te obarczone są dużym ryzykiem pojawienia się różnych szkodników, które mogą zniszczyć lub zanieczyścić przechowywany towar czy opakowania. Warto zatem wiedzieć, jak ustrzec się przed inwazją nieproszonych gości.

Jakie zagrożenia mogą pojawić się w związku z obecnością szkodników w magazynach i zakładach produkcyjnych?

Obecność szkodników w zakładach produkcyjnych czy magazynach niesie za sobą szereg różnorodnych zagrożeń. Do najważniejszych z nich można zaliczyć zanieczyszczenie produktów. Gryzonie, mole spożywcze czy karaluchy mogą uszkodzić produkty, co w konsekwencji prowadzi do strat w towarze. Dodatkowo mogą przenosić bakterie, wirusy, grzyby czy pleśń, które zanieczyszczają asortyment. Ponadto będą prowadzić do jego skażenia, czyli niezdatności do użycia bądź sprzedaży.

W następnej kolejności można wymienić zagrożenia zdrowotne. Szkodniki często przenoszą choroby zakaźne, np. gruźlicę czy salmonellę, natomiast owady takie jak karaluchy mogą wywoływać alergię. Co ważne, ich wydzielina i odchody są źródłem alergenów, co może przyczynić się do problemów zdrowotnych u pracowników.

Kolejnym zagrożeniem jest uszkodzenie infrastruktury i wyposażenia. Gryzonie mogą uszkodzić instalacje czy urządzenia mechaniczne poprzez przegryzienie kabli. Pozostawiane przez szkodniki odchody będą zanieczyszczać powierzchnię.

Wymienione wyżej sytuacje doprowadzą do:

  • zwiększenia kosztów operacyjnych, w tym kosztownych napraw;
  • przerw lub zatrzymania produkcji;
  • obniżenia jakości produktów;
  • utraty reputacji firmy.

Jakie szkodniki najczęściej zagrażają magazynom i zakładom produkcyjnym?

W magazynach i zakładach produkcyjnych może pojawić się wiele nieproszonych szkodników, które stanowią poważne zagrożenie. Do najczęściej występujących można zaliczyć:

  • gryzonie – szczury i myszy są najgroźniejszymi szkodnikami, zwłaszcza w branży spożywczej;
  • mole spożywcze – larwy moli często zanieczyszczają żywność. Owady te żywią się produktami spożywczymi, najchętniej orzechami, zbożem czy suszonymi owocami;
  • mrówki – ich ulubionym miejscem bytowania są magazyny i zakłady produkcyjne z żywnością. Z reguły nie niszczą asortymentu, lecz mogą powodować jego zanieczyszczenie bakteriami bądź wirusami;
  • karaluchy – owady te przenoszą bakterie i wirusy, ponadto wywołują alergię. Żywią się głównie resztkami jedzenia i odpadami;
  • pluskwy – najczęściej występują w magazynach, gdzie przechowywana jest odzież lub meble;
  • pchły – zazwyczaj ich obecność jest dostrzegana w magazynach i zakładach produkcyjnych, gdzie znajdują się produkty zwierzęce;
  • osy i szerszenie – w okresie letnim magazyny i hale produkcyjne narażone są na występowanie gniazd tych owadów. Dla produktów nie stanowią zagrożenia, ale mogą być niebezpieczne dla pracowników.

Dlaczego specjalistyczna dezynsekcja magazynów i zakładów produkcyjnych jest konieczna?

Przeprowadzenie specjalistycznej dezynsekcji w magazynach czy zakładach produkcyjnych jest niezbędne, aby utrzymać należyte standardy higieny oraz zapobiec zanieczyszczeniu produktów bądź wszelkim uszkodzeniom opakowań, urządzeń i sprzętów. Pozwala to również zniwelować ryzyko przenoszenia groźnych chorób oraz spełnić wymagania zgodne z przepisami sanitarnymi. Profesjonalna dezynsekcja będzie miała również korzyści długofalowe. To przede wszystkim brak konieczności zwiększenia nakładów operacyjnych, jak i ograniczenie ryzyka strat finansowych czy utraty reputacji firmy.

Jakie metody dezynsekcji są najczęściej stosowane przez specjalistów?

W sytuacji, kiedy zostanie dostrzeżona obecność szkodników, wówczas należy niezwłocznie zdecydować się na zlecenie usługi dezynsekcji w Łodzi profesjonalnej firmie. Pracownicy dysponują zarówno wiedzą oraz doświadczeniem, jak i wysokiej jakości sprzętem czy środkami chemicznymi. Dobór optymalnej metody zależny jest od konkretnego przypadku. Jednak najczęściej stosowane jest:

  1. Opryskiwanie
    Polega na zastosowaniu specjalistycznych preparatów owadobójczych, które skutecznie unieszkodliwią insekty.
  2. Dezynsekcja termiczna
    Oznacza zastosowanie gorącego powietrza w celu wyeliminowania szkodników oraz ich jaj.
  3. Żelowanie
    Metoda ta polega na punktowej aplikacji żelu w tych miejscach, gdzie owady są aktywne.
  4. Zamgławianie ULV
    Polega na zastosowaniu gęstej mgły, zawierającej roztwór wody i preparatu biobójczego, który skutecznie eliminuje wszelkie insekty.
  5. Fumigacja
    Polega na wykorzystaniu silnych gazów owadobójczych. Jednak jest rzadziej stosowana niż inne metody.

Jak zapobiegać inwazji szkodników w magazynach i zakładach produkcyjnych?

Odpowiednie monitorowanie pomieszczeń oraz wdrożenie kilku kluczowych czynności pozwolą uchronić magazyny i zakłady produkcyjne przed inwazją szkodników. Warto zatem zastosować poniższe rozwiązania:

  • systematyczne inspekcje – warto regularnie sprawdzać wszystkie pomieszczenia pod kątem obecności szkodników, co pozwoli na szybkie wykrycie potencjalnego zagrożenia;
  • rozmieszczenie pułapek – wskazane jest, aby umieścić pułapki, które umożliwią szybkie wykrycie szkodników;
  • uszczelnienie pomieszczeń – oznacza wyeliminowanie wszelkich dziur czy szpar w ścianach, jak również uszczelnienie drzwi, okien oraz systemów wentylacyjnych, co uniemożliwi przedostanie się szkodników;
  • prawidłowe przechowywanie produktów – poszczególne produkty powinny być odpowiednio zabezpieczone, np. artykuły spożywcze należy umieścić w szczelnych i odpornych na uszkodzenia opakowaniach;
  • czystość – utrzymanie należytego porządku pozwoli ograniczyć możliwość pojawienia się szkodników, które poszukują głównie resztek jedzenia. Istotne jest także uprzątnięcie niepotrzebnych kartonów, opakowań czy innych produktów stanowiących źródło pożywienia.

Jak często przeprowadzać dezynfekcję magazynu lub zakładu produkcyjnego?

Dezynfekcja powinna być przeprowadzana systematycznie, najczęściej co kilka dni, lecz nie rzadziej niż raz w tygodniu. Dotyczy to szczególnie branży spożywczej oraz farmaceutycznej. Z kolei w przemyśle dezynfekcję można przeprowadzać raz w miesiącu. Co ważne, niezwłoczne przeprowadzenie procedury jest konieczne w sytuacji wykrycia zagrożenia lub w przypadku wystąpienia incydentów zanieczyszczenia.

Skuteczne zabezpieczenie magazynów i zakładów produkcyjnych przed inwazją szkodników jest kluczowym aspektem w prowadzeniu działalności. Taka procedura wymaga jednak połączenia działań prewencyjnych i przeprowadzania profesjonalnej dezynsekcji i dezynfekcji. Zachowanie wysokich standardów higieny pozwoli zapewnić maksymalny poziom bezpieczeństwa.

(Artykuł partnera)
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu zyciepabianic.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%