Stowarzyszenie im. Eugeniusza Kwiatkowskiego po raz czternasty nagrodziło najlepszych producentów i przetwórców żywności.
Piekarz z Pabianic otrzymał z rąk ministra gospodarki Waldemara Pawlaka medal, puchar i dyplom za pieczywo świątnickie. Sukces tego chleba to stara, przekazywana z pokolenia na pokolenie receptura wywodząca się ze wsi Świątniki.
- Bardzo cieszymy się z tego wyróżnienia - mówi Wiesław Grabowski, właściciel piekarni przy ulicy Torowej 25. - To też znak dla pabianiczan, że sprzedajemy najlepsze pieczywo.
Piekarnia Grabowski wypieka aż siedem rodzajów pieczywa świątnickiego. W 2008 roku pieczywo świątnickie zostało wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
0 0
A jak by jedli chleb z Dobronia to by odrazu powiedzieli że na świecie nie ma lepszego.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu zyciepabianic.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz