Kucharze z Hotelu Fabryka Wełny Paweł Stępniak i Jerzy Szczęśniak zajęli I miejsce w prestiżowym Konkursie Włoskiej Sztuki Kulinarnej
XVIII Konkurs „Arte Culinaria Italiana” odbył się 8 listopada tego roku w Pałacu i Folwarku Łochów koło Warszawy. Honorowym Patronem była Ambasada Włoch w Polsce oraz Fundacja Leny Grochowskiej.
W konkursie głównym startowało 12 par kucharzy, a wśród nich Paweł Stępniak i Jerzy Szczęśniak, ekipa z Hotelu Fabryka Wełny. Stępniak ma ponad 20 letnie doświadczenie w gastronomii, które zdobywał w Skandynawii i Polsce. Obecnie jest prawą ręką mistrza Bobera w Fabryce Wełny. To weteran konkursów gastronomicznych. Znany z kreatywności i dążenia do doskonałości. Szczęśniak od ponad 20 lat rozwija swe umiejętności w Polsce i Wielkiej Brytanii, a obecnie w Pabianicach. Gastronomia to dla niego niekończąca się przygoda.
Podczas tegorocznego konkursu kucharze mieli za zadanie przygotować dwa dania z produktów dostarczonych przez organizatorów. Były do wyboru trzy rodzaje makaronu włoskiego oraz rostbef wołowy. Dodatki pozostawiono do uznania kucharzom. I w tej właśnie konkurencji kucharze z Pabianic okazali się najlepsi.
Podali makaron tagliatelle z sosem z wędzonego łososia z krewetkami, a rostbef z warzywami i sosem pomidorowym. Na talerzu znalazły się : rostbef, ziemniaki z rozmarynem i oliwą z oliwek, smażona sałata, salsa warzywna, puree z kalafiora, trufle i rydze oraz sos pomidorowy.
Niestety, nie spróbujemy tego w restauracji hotelu Fabryka Wełny.
Podczas tej 18. edycji był również konkurs dla Gwiazd, w którym osoby niepełnosprawne intelektualnie z Fundacji Leny Grochowskiej, które tworzyły ekipy z celebrytami.
Przygotowywały do degustacji dwa autorskie dania bazujące na podstawach kuchni włoskiej, wykorzystując obowiązkowo produkty: wybrany makaron Donna Elisa Pastificio oraz polędwiczkę wieprzową Sokołów. Dania oceniał między innymi Wiesław Bober, szef kuchni z Hotelu Fabryka Wełny.
W tej konkurencji najlepsza okazała się para: Izabela Trojanowska i Edyta Trojan – zdobywczynie pierwszego miejsca.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz