Zamknij

Zielona Górka rezerwowa

18:30, 20.02.2018 Aktualizacja: 18:48, 16.12.2019
Skomentuj Misiek Kamil Misiek Kamil

Restauracja Zielona Górka znalazła się na liście rezerwowej w III Konkursie Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”. Jędrzej Lewandowski i Dawid Pluta ugotowali:

 

klasyczną carbonarę z pancettą i parmezanem z karczochami

 

oraz stek z rostbefu z ziemniakami i szalotką w gorgonzoli z zieloną fasolką na miodzie.

 

- Zostaliśmy ekipą rezerwową - mówi Jędrzej. - Nawet nas na początku przyjęli, ale później poinformowali, że jednak będziemy rezerwowi.To największy polski konkurs kuchni włoskiej.

 

Na liście znalazły się restauracje hotelowe, które mają 4 i 5 gwiazdek.

 

- To i tak nieźle, bo jedyni jesteśmy małą restauracją - dodaje Lewandowski.

 

Do konkursu dla profesjonalistów zgłosiły się 22 ekipy, spośród których jury selekcyjne wyłoniło 12 najlepszych ekip i 13. rezerwową.

 

10 marca w Hotelu Blue Diamond Active SPA **** w Trzebownisku k. Rzeszowa odbędzie się wielkie włoskie wydarzenie kulinarne pod patronatem Ambasady Włoskiej w Warszawie, wójta gminy Trzebownisko, Stowarzyszenia Kucharzy Polskich ,Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office, Stowarzyszenia Włoskich Restauracji i Producentów na Świecie „Ciao Italia2.0” oraz z udziałem partnera konkursu Bellavita Expo The Excellence of Italy Warsaw 2018. 

 

Podczas konkursu spotkają się największe autorytety kulinarne w Polsce, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej.

Podczas Arte Culinaria Italiana odbędzie się także rywalizacja konkursowa o udział w eliminacjach do prestiżowego, międzynarodowego konkursu kulinarnego Pasta World Championship, odbywającego się w Mediolanie. Profesjonalne Jury wybierze najlepsze danie makaronowe przygotowane podczas Arte Culinaria Italiana, którego twórca zostanie uhonorowany przez markę Barilla tytułem Master of Pasta.

 

Lista zakwalifikowanych:

 

1. Restauracja Kuknuk **** - RZESZÓW www.kuknuk.pl

Jakub Hołota 

Rafał Kuźniar

 

2. Restauracja Enoteka Pergamin **** - Kraków www.enotekapergamin.pl

Mateusz Guzik

Rafał Tobiasz

 

3. Hotel Bonifacio **** - Sochocin www.hotelbonifacio.pl 

Przemysław Bednarz

Łukasz Fabiszewski

 

4. Hotel Centrum *** – Sosnowiec www.hotelcentrumsosnowiec.pl

Bartłomiej Kornacki

Przemysław Gościniak

 

5. Restauracja Ponidzie Hotel Słoneczny Zdrój **** – Busko Zdrój www.slonecznyzdroj.pl

Hubert Misterkiewicz

Łukasz Wolny

 

6. Lemon Resort SPA **** - Gródek nad Dunajcem www.lemonresort.pl

Iwona Tomasiak

Teresa Salamon

 

7. Restauracja Safran Hotel Rado ****– Wola Chorzelowska www.hotelrado.pl

Kamil Tłuczek

Krzysztof Chłopek

 

8. Hotel restauracja Wawrzyniak **** – Krotoszyn www.wawrzyniak.net.pl

Tomasz Ptak

Arkadiusz Marcisz

 

9. Heron Life Hotel ***** - Ogródek nad Dunajcem www.heron-hotel.com

Dominik Łukasik

Michał Ciszek

 

10. Hotel Czarny Potok Resort SPA & Conference **** - Krynica Zdrój www.hotelczarnypotok.pl

Wojciech Kotula

Piotr Orzech

 

11. Hotel Restauracja Piano *** - Lublin www.piano-lublin.pl

Paweł Gałecki

Dariusz Cygan

 

12. Hotel Kossak **** - Kraków www.hotelkossak.pl 

Jan Cup 

Michał Chlebek

 

Ekipa rezerwowa

Restauracja Zielona Górka - Pabianice www.zielonagorka.com

Jędrzej Lewandowski

Dawid Pluta

 

Oceniać będzie profesjonalne i wymagające grono jurorów:

jury profesjonalne degustacyjne  

1. Krzysztof  Szulborski - przewodniczący jury 

2. Kurt Scheller  

3. Teofilos Vafidis  

4. Andrzej Polan 

5. Jarosław Uścinski  

6. Wiesław Bober 

 

jury profesjonalne techniczne 

1. Tomasz Purol

2. Patryk Kotarba 

3. Dawid Łagowski 

4. Zbigniew Kopycki 

 

supervisor

1. Dariusz Zahorański  

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

BabaYagaBabaYaga

0 0

Polecam Zieloną Górkę - bo poziom pod każdym względzie i kulinarny i intelektualny.

09:01, 21.02.2018
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%