Zamknij

Wigilia na wynos

09:44, 18.12.2015 Aktualizacja: 09:47, 18.12.2015
Skomentuj

- Ludzie są bardziej wygodni. Mają też chyba mniej czasu na przyrządzanie pracochłonnych potraw – uważa Jakub Ruszkiewicz, właściciel restauracji „Salem”.

Dlatego coraz częściej „łapią” za telefon i zamawiają wigilijną kolację u fachowców.

W lokalu przy ul. Brackiej 53B na święta najczęściej kupujemy pierogi.

- Zamówień na nie, nie tylko przed Wigilią, jest tak dużo, że musiałem powiększyć pierogarnię i kupić specjalną maszynę do wałkowania i wyrabiania ciasta – zdradza Ruszkiewicz.

Ile zapłacimy w „Salemie” za najpopularniejsze wigilijne dania? Barszczyk czerwony (250 ml) kosztuje 4 zł, a zupa grzybowa z łazankami (500 ml) – 10 zł. Za półmisek ryby po grecku damy 50 zł, karpia w galarecie – 27 zł, a pstrąga – 19 zł. Przy większych zamówieniach są upusty cenowe. Każdego roku w ofercie pojawiają się nowości, np. łosoś w sosie cytrynowym z martini.

W restauracji przy Brackiej największy ruch zaczyna się w ostatnim tygodniu przed Bożym Narodzeniem.

- Na zamówienia czekamy do 22 grudnia – komentuje właściciel. – Potrawy przygotowujemy 23 grudnia i w nocy z 23 na 24. Dania muszą być świeże, by „wytrzymały” przez całe święta.

Wigilijne potrawy na zamówienie od 9 lat serwuje restauracja „U Arkadiusza”. Co „schodzi” tutaj najlepiej?

- Potrawy, których przygotowanie wymaga sporo czasu i pracy, czyli przede wszystkim ryby, rozmaite rolady i pierogi – wymienia właściciel.

W świątecznym menu stawia na tradycję. Bo ta się najbardziej opłaca.

- W zeszłym roku klient zamówił cztery porcje zupy rybnej – wspomina. – Koszty zakupienia do niej składników i ich ugotowania były wyższe, niż cena zupy.

Arkadiusz Łukomski nie narzeka na brak stałych klientów.

- W ubiegły wtorek przyjąłem zamówienie od pana, który zamawia u nas jedzenie na Wigilię od 7 lat – mówi.

Karp w galarecie – 8 zł, ryba po grecku – 7 zł, kapusta z grochem – 6 zł, sałatka z tuńczykiem – 30 zł, grzybowa z łazankami - 9 zł – w wigilijnym menu restauracji „Kaczorowski” królują tradycyjne potrawy wigilijne.

- Oczywiście na życzenie klienta możemy przyrządzić inne dania, ale większość osób preferuje tego dnia potrawy postne - mówi Adam Kaczorowski, właściciel.

Najwięcej zamówień ma teraz – między 15 a 20 grudnia. Sporą część od osób, które świąteczne dania na Wigilię od lat kupują u Kaczorowskiego.

Przyjmowanie zamówień już w ubiegły piątek zamknęła Jadwiga Oborska, właścicielka „Jubilatki”.

- Co roku jest ich tak dużo, ze to konieczny wymów – wyjaśnia. – 11 grudnia organizowaliśmy też pierwszą wigilię firmową, a mamy ich w tym roku bardzo dużo - jednego dnia aż cztery.

I tutaj największym „wzięciem” cieszą się potrawy tradycyjne, na zakup których każdego roku jest co najmniej 100 chętnych.

Stałych „amatorów” na świąteczne jedzenie od 20 lat ma też Willa Impresja.

- Zamawiają między innymi karpia w galarecie (8 zł), pierogi z kapustą i grzybami (1,60 zł sztuka) oraz świąteczne ciasta – sernik (30 zł kilogram) i makowiec (32 zł kilogram) – wymienia ulubione wigilijne dania klientów Agnieszka Maciaszek, współwłaścicielka restauracji.

W tym roku po raz pierwszy wigilię na wynos możemy zamówić w nowym lokalu przy ul. Wyspiańskiego 2c.

- W menu mamy około 30 świątecznych potraw – informuje Mariusz Klepacz, właściciel „Neli Deli”. – Zamówienia przyjmuje na miejscu.

(kb)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%