Konkurs po raz czternasty zorganizował Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego. O prestiżowy tytuł rywalizowało 38 producentów tradycyjnej żywności, którzy zgłosili 52 produkty w 7 kategoriach. Jurorzy przy ocenie, brali pod uwagę walory smakowe, ale punkty przyznawali także za skład produktów, wygląd, sposób prezentacji, opakowanie.
Statuetki otrzymało dotąd ponad 100 produktów.
"Tygielki Smaków", czyli nagrody w poszczególnych kategoriach konkursowych, zdobyli także producenci z powiatu pabianickiego. Są to:
kategoria orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce: chleb grochowy z ciecierzycą - firmy P.P.H.U. Agnieszka Gajda-Sokołowska z Stoczki-Porąbki, gm.Dłutów
kategoria gotowe dania i przyprawy: kaczka faszerowana po szlachecku - Fundacji Poziomkowo Marka Nasza Kaczka z Lutomierska
kategoria sery i inne produkty mleczne: pabianicki przysmak – ser firmy Serce na talerzu Agnieszki Olejniczak z Szynkielewa
O Agnieszce Olejniczak i jej wybornych serach pisaliśmy TUTAJ.
Celem konkursu Tygiel Smaków jest promocja produktów regionalnych z Łódzkiego, wytwarzanych tradycyjnymi metodami, często z pokolenia na pokolenie. Chodzi w nim także o propagowanie wiedzy o żywności wysokiej jakości z województwa łódzkiego i wyszukiwanie lokalnych przysmaków, które mogłyby stać się kulinarną wizytówką województwa. Efektem konkursu jest wzmocnienie pozycji rynkowej produktów tradycyjnych i zainteresowanie nimi konsumentów, a w rezultacie rozwój rynku produktów wysokiej jakości.
Tygiel Smaków był częścią XVI Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD oraz XII Targów Ekologicznego Stylu Życia beECO.
Komentarze do artykułu: Nasi laureaci „Tygielków Smaków”
Nasi internauci napisali 5 komentarzy
komentarz dodano: 2023-10-31 21:01:21
komentarz dodano: 2023-10-30 15:32:08
Ale ja polecam ci staropolskie danie - prażona , kiszona kapusta z... cieciorką.
- kup kiszoną kapuchę i cieciorkę, w proporcji 2 części kapucha , 1 cz. cieciorka.
- 1.3 kapuchy odciśnij z kwacha, wymieszaj i zaparz,
- wrzuć ją do żaroodpornego naczynia, brytwanny żeliwnej z pokrywą, dodaj cieciorkę i wymiaszaj.
- wstaw do piekarnika i w twm ~170 C - wszystko praż przez ~1,5 godz.
Pychota i nie spusza...
komentarz dodano: 2023-10-29 21:17:46
komentarz dodano: 2023-10-29 11:47:41
komentarz dodano: 2023-10-28 21:09:39