Ponadto liczy się to, by dostarczało ono cennych składników odżywczych, które są przecież niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Na koniec zaś jedzenie powinno zachęcająco pachnieć i prezentować się apetycznie, nie tylko dla gości, ale i dla nas samych. W końcu nie bez powodu mawia się, że droga do serca wiedzie przez żołądek. Jak jednak wybrać garnki, które pozwolą nam zapewnić wszystkie powyższe cechy dań, a przy tym przetrwają długi czas w naszej kuchni?

Najzdrowsze garnki to...?

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, jakie są najzdrowsze garnki do przyrządzania naszych potraw. Wynika to z faktu, że teoretycznie produkt uznany za wysokiej jakości i gwarantujący zdrowe gotowanie, niewłaściwie użytkowany będzie sprzyjać przyrządzaniu potraw, którym ostatecznie będzie daleko do zdrowych, nie wspominając o pozostałych walorach. Spróbujmy jednak przeanalizować, jakie garnki znaleźć można na rynku i do przygotowywania jakich potraw sprawdzą się najlepiej.

Niemałą popularnością cieszą się garnki wykonane ze stali chirurgicznej (tzn. nierdzewne). Uznaje się je za najzdrowsze, bo nie powodują przenikania żadnych substancji chemicznych do potraw, podczas ich przyrządzania nawet w wysokich temperaturach. Poza tym są stosunkowo trwałe i eleganckie. Za takie garnki przyjdzie nam sporo zapłacić, ale jest to zakup stający się inwestycją na długie lata użytkowania. Minusem jest materiał, z którego zostają wykonane takie garnki. Oczywiście przeważa stal nierdzewna, jednak każdy garnek ze stali chirurgicznej posiada w swoim składzie kilka procent pierwiastków takich jak chrom czy nikiel. Uczulenia na nikiel zdarzają się niektórym alergikom, a osoby uczulone po kontakcie z tą substancją, niestety zmagają się z uciążliwymi objawami, jak wysypka i swędzenie. Garnki ze stali nierdzewnej nie będą zatem odpowiednie dla takich osób.

Z naszych kuchni wciąż nie znikają garnki emaliowane, choć stanowią już znacznie mniejszą część wyposażenia kuchennego. Niegdyś trudno było sobie wyobrazić gotowanie w innych naczyniach. Dziś odchodzi się od emaliowanych produktów, ponieważ warstwę emalii łatwo uszkodzić, co skutkuje zachodzeniem reakcji chemicznych w wyniku kontaktu z produktami spożywczymi. A te reakcje wcale nie sprzyjają zdrowemu gotowaniu. Na pocieszenie można jednak powiedzieć, że obecnie emaliowane garnki są już znacznie wyższej jakości. Na rynku znajdujemy także garnki stalowe pokryte emalią ceramiczną wypalaną w wysokich temperaturach. Jest zatem bezpieczniej, produkt staje się trwalszy, ale i tak trzeba uważać aby nie uszkodzić powłoki.

Do wyboru mamy również garnki żeliwne, które mimo swojej sporej masy, a do tego jednych z najwyższych cen pośród tego typu naczyń do gotowania, cieszą się niemałym uznaniem. Od setek lat korzysta się z naczyń żeliwnych, a jeśli już na nie stawiamy, warto wybierać te czernione. Ze względu na wypalanie z użyciem tłuszczu są odporne na rdzewienie.

Na koniec zostawiamy garnki aluminiowe, bo o zdrowotnych walorach ich stosowania nie można powiedzieć zbyt wiele dobrego. Aluminium w kontakcie z kwaśną potrawą może wydzielać glin, który wedle podejrzeń naukowców ma wpływ na schorzenia neurologiczne. Z drugiej strony dziś już stosuje się aluminium anodowe, bezpieczne, a przy tym wyższej jakości garnki aluminiowe trafiają na rynek.

Co wybierać, a czego unikać?

Każdy materiał, który pojawia się w garnkach, tak naprawdę ma inne właściwości i może zachowywać się odmiennie, w zależności od sposobu użycia, produktu spożywczego, z jakim się zetknie, a także temperatury, w jakiej będzie przyrządzane danie. Z tego względu popularnością cieszą się garnki wykonywane z materiałów mieszanych. I tu można wymienić chociażby garnki ze stali nierdzewnej, ale o trzech warstwach. Pomiędzy dwiema znajduje się warstwa aluminium, które doskonale przewodzi ciepło.

Unikać należy na pewno garnków, które są podejrzanie tanie, widocznie niskiej jakości i pochodzą z nieznanych źródeł. Wysokiej jakości garnek, od uznanego producenta, na pewno będzie posiadał atest Państwowego Zakładu Higieny, a w jego składzie nie znajdą się szkodliwe substancje, jak niskiej jakości teflon, BPA, ołów czy kadm. Do tego garnki powinny mieć grube dno, a na koniec muszą zostać dopasowane do rodzaju kuchenki, na jakiej będziemy gotować.

Zdrowe gotowanie z garnkami jest zatem możliwe. Uwzględniając powyższe wskazówki, kierując się jakością i solidnym wykonaniem, a nie jedynie promocyjną ceną czy zakupem chociażby w chińskim markecie, ostateczny wybór będzie nie tylko łatwiejszy. Przede wszystkim zagwarantuje zdrowe gotowanie.

Źródła:

  • https://www.ekologia.pl/dom-i-ogrod/ekologiczny-dom/dobre-garnki-to-zdrowe-gotowanie,12145.html
  • https://www.garneczki.pl/blog/jakie-garnki-sa-najzdrowsze/
  • https://www.zaplo.pl/blog/najlepsze-garnki-zdrowe-i-trwale-jakie-garnki-kupic/
  • http://www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl/Prezentacje/2015/w_czym_gotujemy.pdf