Jak podać kiełbasę z grilla w nieco mniej typowy sposób, żeby pozytywnie zaskoczyć przyjaciół i rodzinę? Czy jej nacinanie jest potrzebne? Jakie składniki dodać, żeby dopełnić tę pyszną przekąskę na świeżym powietrzu?
Z czym podawać grillowane kiełbaski?
Chociaż to smak samej kiełbasy jest tu najważniejszy, dodatki do mięsa mogą sprawić, że będzie ona smakować jeszcze lepiej. Tradycyjna kiełbasa od Hańderka świetnie smakuje przede wszystkim w połączeniu ze świeżym pieczywem. Mogą to być kromki tradycyjnego chleba albo bułki, które dla chrupkości można nieco podpiec na grillu razem z mięsem. Do obowiązkowych dodatków grillowanej kiełbasy dodać można także sosy takie jak ketchup, musztarda, majonez i chrzan.
Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby poza tradycyjnymi sosami do mięsa zaproponować bliskim sos własnej roboty. Może to być na przykład delikatny sos chrzanowy, do którego stworzenia potrzebne są 2 łyżki majonezu, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 2 łyżki chrzanu i 3 łyżki musztardy wymieszane w jednym naczyniu.
Co jeszcze można podać wraz z pieczoną nad ogniem kiełbasą? Z całą pewnością inne rodzaje mięsa, jak na przykład chrupki boczek albo kawałki kurczaka. Mieszanki różnych mięs często widuje się w szaszłykach, gdzie przeplatają je grillowane warzywa i grzyby.
Hot dogi z kiełbaskami z grilla lub ogniska
Jak przygotować hot dogi z grillowanymi kiełbaskami? Jedyne, co będzie do tego potrzebne, to bułki do hot dogów lub pieczywo, które można samodzielnie naciąć w odpowiedni sposób, tworząc swego rodzaju kieszonkę mieszczącą kiełbasę. Żadne specjalne dodatki nie są wymagane, choć ich przygotowanie może dodatkowo wzbogacić hot dogi tak wizualnie, jak i smakowo.
Kiełbaski do hot dogów po upieczeniu wkłada się w bułki, najlepiej również podpieczone na ruszcie. Kiełbasę można po wstępnym podpieczeniu owinąć w plaster żółtego sera i boczek, po czym odłożyć na grill na kolejnych kilka minut, aż ser zacznie się roztapiać. Szukając mięsa odpowiedniego do hot dogów z kiełbasą takiego jak boczek, który po upieczeniu na grillu zrobi się chrupiący i nabierze ciemnego koloru, warto zwrócić uwagę na najlepsze wędliny od Hańderka.
Do hot dogów dodaje się sosy takie jak ketchup czy musztarda. Dodatkowo do gotowej przekąski dodać można również między innymi prażoną cebulkę, plasterki kiszonego ogórka, liść sałaty, albo plastry pomidora.
Kiełbasa na grilla – nacinać czy nie?
Nacinanie kiełbasy przed położeniem jej na ruszcie sprawia, że podczas pieczenia wycieka z niej znacznie więcej tłuszczu. Nie jest to konieczność, w szczególności przy pieczeniu chudych kiełbas, które po nacięciu mogłyby zrobić się nieco zbyt suche. Wybierając tłuste kiełbasy, nacięcia można wykorzystać jako miejsce do doprawienia mięsa. Często wsypuje się w nie sproszkowane przyprawy, wkłada drobne kawałki czosnku czy cebuli, albo nawet plastry żółtego sera, który rozpuszcza się podczas pieczenia.
Nacięcie kiełbasy można także potraktować nieco bardziej dosłownie i przeciąć ją tak, jak bułkę do hot doga, tworząc kieszonkę. Włożyć do niej można różne dodatki, jednak najbardziej polecane to sery takie jak mozzarella czy feta. Sera nie powinno być zbyt dużo, aby podczas pieczenia nie wypływał, a zamiast tego rozpuścił się i stał smacznym farszem pieczonego mięsa.
Komentarze do artykułu: Królowa grilla - ogniskowe menu
Nasi internauci napisali 0 komentarzy