Być może przyczyną jest to, iż w naszym kraju nie przepadamy za tego rodzaju smakiem czy aromatem. Faktycznie, dla wielu osób kokos okazuje się wręcz nijaki, w związku z czym nie wykorzystujemy go w swoich jadłospisach. Niemniej pośród przeciwników owego smaku znajdują się osoby, które cenią kokos za szereg cennych właściwości, a także gustują w tym właśnie smaku. Tak czy inaczej, każdy powinien pozyskać trochę informacji, dlaczego warto ten wspaniały owoc wprowadzić do swojego menu.
Natura sama w sobie
Jak wiemy, kokosy to owoce palm, dlatego nie rosną w Polsce, a w ciepłych krajach. Fakt, iż palmy nie potrzebują żadnego specjalnego traktowania i opieki ze strony człowieka pokazuje, że są jak najbardziej naturalnymi roślinami owocującymi. To czysta ekologia. Co więcej, palmy nie potrzebują żadnych chemicznych dodatków, aby rodziły zdrowe owoce. Wystarczy słońce i odpowiednia wilgotność. Wracając do samych owoców, czyli kokosów warto nadmienić, iż są one bardzo cenne, jeśli chodzi o wartości odżywcze, ale też dają możliwość szerokiego zastosowania w przetwórstwie. Z kokosów można uzyskać wodę kokosową, olej kokosowy, mleczko kokosowe, wiórki kokosowe itp. Wykorzystuje się do tego celu miąższ kokosa, a dokładnie mówiąc wewnętrzną, jego białą część. Jeśli chodzi o skorupę jest ona również niezbędna do wykorzystywania w różnorakim przetwórstwie. Głównie skorupy wykorzystuje się do wytwarzania lin, pędzli, mat, szczotek, dekoracji, instrumentów muzycznych itp. Naturalne włókna idealnie sprawdzają się w wielu zakładach trudniących się ekologicznymi rozwiązaniami dla domu i nie tylko. Skorupa sama w sobie może szybko stać się oryginalną ozdobą jako donica czy inne naczynie, ale też pozbyć się jej zupełnie, przeznaczając na materiał opałowy. Oprócz owoców palmy kokosowej wykorzystywane są także kwiaty. Robi się z nich wino. Bardzo długie pnie są wykorzystywane w budownictwie czy przy produkcji mebli, a wszystkie inne pozostałości do wytwarzania oleju kokosowego. To drzewo jest zupełnie naturalne i zupełnie całkowicie wykorzystywane. Wszystko, co zostanie z niego wykonane, charakteryzuje się zdrowym składem i najlepszymi właściwościami.
Komentarze do artykułu: Kokos - najbardziej ekologiczna roślina
Nasi internauci napisali 0 komentarzy