Gdy siadamy do stołu, interesuje nas jedynie smakowitość potraw. O tym, co nam zaszkodzi nawet nie myślimy. – Najważniejszy jest dobór składników pokarmowych w codziennej diecie, bo wpływa on bezpośrednio na proces trawienia i przyswajania – ostrzega dietetyk Martyna Syrek. – Dlatego tak ważne jest, aby w odpowiedni sposób łączyć ze sobą potrawy. Zatem kasze, chleb i ziemniaki nie mogą być spożywane jednocześnie z mięsem, rybami, serem, jajkami, orzechami. Drugą równie ważną zasadą jest unikanie łączenia białka z białkiem, więc nie powinno się jeść razem mięsa z jajkami, mięsa z orzechami, mięsa z serem, jajek z mlekiem, jajek z orzechami i sera z orzechami. Mówiąc dokładniej nie powinny występować w jednym posiłku. Podobnie ma się zasada łączenia tłuszczy z białkami. Czyli masła (roślinnego i śmietankowego), śmietany, tłustych serów i mięsa nie należy łączyć z orzechami i jajkami. Kolejna ważna zasada mówi, że mleko powinno być osobnym posiłkiem. Desery zjadamy zawsze po posiłku, bo wszystkie ciasta, lody, ciasteczka i słodkie owoce źle łączą się z prawie wszystkimi rodzajami pokarmów. – Owoce i warzywa to idealny pokarm dla człowieka – wyjaśnia dietetyk. – Łącząc prawidłowo produkty żywieniowe dostarczamy pełnowartościowego pożywienia, poprawiamy zdrowotność organizmu. Nieprawidłowe łączenie osłabia nasze siły, niszczy układ żołądkowo–trawienny.