Skład:
Po 1 szklance: mąki pszennej, kaszy manny, płatków owsianych, cukru, poppingu (preparowane nasiona amarantusa) lub nasion amarantusa. 1 kg jabłek (mogą być truskawki, śliwki, wiśnie – też mrożone), cynamon, cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 kostka margaryny lub masła, bułka tarta do posypania tortownicy
Wykonanie:
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Mąkę, kaszę, płatki, cukier, popping (lub nasiona), cynamon, cukier waniliowy i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Do wysmarowanej margaryną i posypanej tartą bułką formy wsypać połowę przygotowanej mieszaniny, następnie wyłożyć na nią wcześniej obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Przykryć resztą mieszaniny. Na wierzchu równomiernie rozłożyć margarynę (lub masło).
Piec: 1 godzinę i 15 minut
Ciasto amarantusowe z jabłkami
opublikowano: 2008-11-25 19:28:58
autor: Kamińska Renata
autor: Kamińska Renata
Komentarze do artykułu: Ciasto amarantusowe z jabłkami
Nasi internauci napisali 0 komentarzy