Ekspozycja prezentować będzie przede wszystkim dziko rosnące rośliny użytkowe oraz drzewa i krzewy sadzone w naszych ogrodach jako rośliny ozdobne, ich owoce oraz produkty i przetwory, jakie można z nich otrzymać. W trakcie trwania wystawy pracownicy Ogrodu Botanicznego podzielą się przepisami nie tylko na nalewkę czy konfitury z dość już popularnego derenia jadalnego, pigwy czy pigwowca, ale także na przeciery i nalewki z owoców rokitnika, berberysu czy kaliny koralowej.
Uzupełnieniem wystawy będzie kolekcja oryginalnych owoców z drzew i krzewów rosnących w Ogrodzie.
1 października (niedziela) o godz. 12.00 zaplanowano prelekcję „Owoce, warzywa, kwiaty – czyli zdrowie na talerzu”, którą poprowadzi dr Ewa Kuchowicz.
Wystawę można oglądać od piątku (29 września) do niedzieli (1 października). Wstęp na nią jest bezpłatny od strony ul. Retkińskiej 39/65.
Komentarze do artykułu: Z czego zrobić nalewkę
Nasi internauci napisali 0 komentarzy