Uczniów Szkoły Podstawowej nr 3 odwiedził finalista MasterChefa – Adam Kozanecki. Warsztaty prowadzone przez niego były zakończeniem konkursu, w którym wzięli udział uczniowie klasy IA (o konkursie pod hasłem „Przyszłość na talerzu” przeczytasz TUTAJ). MasterChef udzielił „Małym Odkrywcom” wskazówek kulinarnych niezbędnych do przygotowania pysznych past do kanapek.
- Dzisiaj wy jesteście MasterChefami – mówił Kozanecki. - Spróbujecie moich past, a później ja będę próbował waszych.
Klasa podzieliła się na zespoły, z których każdy miał do wykonania jedną wylosowaną pastę.
Do przygotowania pasty zielonej „Mali Odkrywcy” użyli 3 dojrzałych awokado, soku z limonki, soli, cukru, świeżo mielonego pieprzu, suszonej chilli, 2 pomidorów, 2 małych czerwonych cebul, 3 ząbków czosnku, oliwy z oliwek oraz natki pietruszki.
Zespoły przygotowujące pastę białą użyły twarogu, koperku, kilku ząbków czosnku, szczypiorku, dwóch zielonych ogórków, rzodkiewek, soli, pieprzu, cukru, jogurtu greckiego, oliwy oraz „magicznej” przyprawy zwanej cząbrem.
Do przygotowania pasty żółtej potrzebne były dwie wędzone makrele, cebula dymka ze szczypiorkiem, świeży koperek, 2 żółte papryki, 6 jajek ugotowanych na twardo, 2 łyżki musztardy, pół łyżeczki rozgniecionych ziaren kolendry, sól, pieprz, majonez oraz przyprawa kojarzona ze smakiem rosołu – lubczyk.
Wszystkie dzieci za wykonanie zadania wzięły się bardzo poważnie. Z pomocą rodziców świetnie poradziły sobie z przepisami.
- Warto zaznaczyć, że klasa składa się wyłącznie z dzieci 6-letnich, które dobrze radzą sobie z zadaniami – mówi pani Agnieszka Herszel-Pościk, nauczycielka z SP 3, pod której okiem dzieciaki z IA nakręciły konkursowy film.
Komentarze do artykułu: Kulinarne wskazówki od MasterChefa
Nasi internauci napisali 0 komentarzy