Dziś w hotelu Fabryka Wełny Hotel & SPA kucharze zmagali się w ramach Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej Arte Culinaria Italiana. Pomysłodawcą konkursu był znany i ceniony włoski kucharz Giancarlo Russo.

Od godziny do 10.00 do 16.00 każdy mógł przyjść do Restauracji Przędzalnia i na własne oczy zobaczyć, jak przygotować idealny włoski makaron czy deser. To była szansa, aby podpatrzeć kulinarne sztuczki profesjonalistów i kucharzy amatorów.

- Zapraszamy pasjonatów gotowania, amatorów kuchni włoskiej, szkoły gastronomiczne i wszystkich, którzy chcą zobaczyć zmagania 12 wyjątkowych zespołów kucharzy – mówiła Sylwia Piekielna, zastępca dyrektora hotelu.

12 ekip prezentowało najciekawsze i najlepsze technicznie receptury dań kuchni włoskiej. To ekipy z całej Polski, z najlepszych restauracji. Pabianice reprezentowała drużyna z Hotelu Fabryka Wełny Hotel & SPA**** – Grzegorz Mista i Radosław Lorenc.

W jury zasiedli najlepsi kucharze z Polski i Europy, których znamy z programów telewizyjnych m.in.: Kurt Scheller, Robert Sowa, Michel Labarre, Jerzy Pasikowski, Teofilos Vafidis, Riccardo Nardi, Miltos Karoubas, Krzysztof Szulborski, Dariusz Struciński.

W jury profesjonalnym degustacyjnym zasiedli:
1. Jerzy Pasikowski – przewodniczący jury,
2. Riccardo Nardi,
3. Kurt Scheller,
4. Miltos Karoubas,
5. Teofilos Vafidis,
6. Michel Labarre,
7. Robert Sowa,
8. Krzysztof Szulborski,
9. Dariusz Struciński.

Techniczny poziom dań profesjonalistów oceniali:

1. Jarosław Uściński,
2. Marcin Budynek,
3. Janusz Pyra,
4. Paweł Oszczyk.

W jury vipowskim znależli się:

1. Grzegorz Mackiewicz – prezydent Pabianic,
2. Andrzej Furman – właściciel Hotelu Fabryka Wełny,
3. Andrzej Gnoiński – członek zarządu marki Philipiak Milano – sponsor strategiczny,
4. Zygmunt Chajzer – prezenter telewizyjny i radiowy, dziennikarz,
5. Paweł Stasiak – wokalista zespołu Papa D.,
6. Tomasz Kozłowicz – aktor telewizyjny i teatralny,
7. Kpt. Leszek Wiśniewski – armator, Kapitan Pirat,
8. Dr hab. lek. med.Dariusz Włodarek – Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.

Techniczne umiejętności amatorów oceniali:

1. Andrzej Ławniczak,
2. Arleta Żynel,
3. Waldemar Hołówka.