W tym roku kucharze z 13 restauracji biorących udział w festiwalu przygotują popisowy zestaw degustacyjny, składający się z przystawki i dania głównego. Koszt zestawu to 29 zł.
W restauracji Cardamon (ul. Gdańska) na przystawkę podadzą marynowanego łososia z blinami gryczanymi podanego na sosie kawiorowym. Daniem głównym będzie polędwiczka wieprzowa w sosie malinowym, pieczona w niskiej temperaturze, podana z szyszką ziemniaczaną z rozmarynem i miksem sałat z sosem winegret z rukoli.
Sushi Zone (ul. Bugaj) zaserwuje faszerowane tofu z czosnkiem, smażone w japońskiej tempurze i panierce panco z sezamem, podawane w towarzystwie sosu unagi własnej produkcji i Teryaki Chicken Roll, czyli marynowaną i grillowaną pierś z kurczaka w sosie unagi z ogórkiem, owiniętą algą z ryżem z awokado, polaną sosem teryaki, posypaną prażonymi migdałami oraz dodatkami do sushi, takimi jak imbir, wasabi oraz jadalnymi dekoracjami. Tu na talerzach pojawią się również kwiaty lotosu.
Kogel Mogel (ul. Kilińskiego) podczas festiwalu poda na przystawkę placki ziemniaczane w dwóch odsłonach, a daniem głównym będzie tu schabowy faszerowany polskimi smakami - grzybami i oscypkiem z aromatyczną kaszą pęczak i karmelizowaną marchewką.
W Zielonej Górce (ul. Zielona) goście próbować będą mus z buraka z kozim serem, czarnuszką i orzechem włoskim na podpiekanej chałce oraz policzki wieprzowe duszone w cydrze, podane z sosem porto z goździkami i anyżem na purée z pieczonej dyni i batata z karmelizowanym kalafiorem.
Włoch w Mamma Mia (ul. Odrodzenia) popisze się przygotowanymi canneloni z carpaccio wołowego nadziewanymi ricottą i krewetkami z nutą limonki oraz polędwicą wołową zwaną „tagliata di manzo”, z rucolą, serem oraz włoskim puree.
W Passado (ul. Rzgowska) oceniać będziemy przystawkę: kozi ser w chrupiącej panierce Panko podany na plastrach pieczonego buraka z sosem miodowo-musztardowym, świeżą rukolą i orzeszkami pinii oraz danie główne: sandacz podany z puree z pieczonych batatów, grillowaną cukinią z sosem z pieczonej papryki i kompresowaną rzodkiewką w soku z pomarańczy.
Wiesław Bober we Wzorcowni (ul. Lipowa) poda rillettes z kaczki z piklami, śliwką oraz musztardą oraz policzki wieprzowe z jabłkiem, gryką, wędzonym twarogiem, gorczycą i dynią.
W Presto (ul. Bugaj) przystawką będzie kielich z łososiem z awokado i twarożkiem, a daniem głównym eskalopki z kurczaka z szynką parmeńską, mozzarellą i sosem pomidorowym podane z penne.
W Bistro Pestka (ul. Zamkowa) zaserwują na przystawkę: przegrzebek z puree kalafiorowym, truflą, dżemem z fenkułu oraz oliwą szczypiorkową. Daniem głównym będzie policzek wieprzowy z puree z dyni z imbirem, marchwią, musem chrzanowym oraz grzybami.
W Bez Espresso Mam Depresso (ul. Warszawska) na początek podadzą pasztet z wędzonego łososia w cieście francuskim na liściach jarmużu, rzodkwi i buraka. Zaś glazurowana korona indyka na buraczanym puree z kwiatem z cebuli będzie tu daniem głównym.
W Domu Tkacza (ul. św. Jana) zestaw degustacyjny będzie składał się z aksamitnego sufletu serowego pachnącego truflowym lasem na rześkim runie oraz długo duszonej pieczeni z pierogami z dziczyzny o jałowcowej nucie na delikatnej kapuście z borowikami.
W restauracji hotelu Aviator (ul. św. Rocha) przystawką będzie pasztet z królika. Danie główne to: policzki podane z puree ziemniaczanym, marchewkowym i z zielonego groszku oraz konfitowaną marchewką w tymianku.
Zeszłoroczny zwycięzca festiwalu, czyli Osada Sereczyn (ul. Graniczna) popisze się przysmakami z wędzarni (filet wędzony z pstrąga królewskiego / kiełbasa z suma afrykańskiego z czosnkiem i ziołami / paprykarz sereczyński z ryb wędzonych / ser wędzony z żurawiną / chleb orkiszowy). Filet z pstrąga w papilotach z pesto bazyliowym, domowymi chipsami oraz surówką będzie daniem głównym.
Festiwal potrwa od czwartku (15 listopada) do niedzieli (18 listopada) do godziny 16.00. Warto wcześniej zarezerwować sobie miejsca w wybranych restauracjach. Ubiegłoroczna edycja festiwalu cieszyła się dużą popularnością, więc właściciele restauracji spodziewają się tłumów gości i tym razem. Klienci, którzy w tych dniach zamówią zestawy degustacyjne, po zjedzeniu dostaną karty, na których będą oceniać dania pod względem: walorów smakowych, aranżacji talerza, jakości serwisu i atmosfery w lokalu - w skali 1 - 5.
Głosowanie zakończy się w niedzielę o godz. 16.00. Jeszcze tego samego dnia zostaną wyłonieni laureaci na oficjalnym podsumowaniu, które odbędzie się w hotelu Fabryka Wełny.
Do której restauracji wybierzecie się podczas festiwalu?
Komentarze do artykułu: Smaki Pabianic: co będą serwować restauracje
Nasi internauci napisali 0 komentarzy