Tak jak to zrobili Paweł Stępniak i Piotr Dzikowski - kucharze  Hotelu Fabryka Wełny. Ze swoim „Karpiem fabrykanta” stanęli na pudle, (zajęli drugie miejsce) w konkursie kulinarnym pod hasłem „Czas na ryby”. Zorganizowała go Grupa Rybacka Opolszczyzna, specjalizująca się w hodowli... karpia.

Kucharze z Pabianic gotowali w kuchni zamku książęcego w Niemodlinie. Konkurs dla szefów kuchni i uczniów szkół gastronomicznych to cykliczne wydarzenie od 2018 roku. Para mistrzów z Pabianic była w nim już na najwyższym podium i o dwa oczka niżej.

W październikowym konkursie przygotowali tytułowego karpia – świąteczną rybę Polaków. Karpia na srebrny medal przyrządzono z  łososiem, wędzonymi śliwkami, morelami, jabłkiem i sosem dyniowym.

Wcześniej kucharze trenowali do konkursu pod okiem Wiesława Bobera, mistrza kuchni restauracji Wzorcownia z Hotelu Fabryka Wełny.

To on degustował kolejne odsłony karpia i zdecydował o ostatecznym jego smaku i sposobie podania. Decyzja była trafna.

Nam kucharze zdradzili przepis na tego „srebrnego karpia”.

Karp fabrykanta

Potrzebne produkty: 800 g karpia i 400 g łososia (ryby surowe) oraz 100 g moreli suszonych, 100 g śliwek wędzonych i 200 g boczku wędzonego.

Mięso z karpia blendujemy i przecieramy przez sito. Podobnie postępujemy z łososiem.

Morele, śliwki i boczek drobno pokrojone smażymy. Potem przecieramy przez sito i wykładamy na sitko, by tłuszcz odciekł.

Mus z karpia przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na folii spożywczej, a następnie rozsmarowujemy równomiernie jego warstwę. Na nim rozprowadzamy mus z łososia, potem kładziemy mus morelowo-śliwkowo-boczkowy i formujemy roladę. Zawijamy wszystko w folię i tak przygotowaną roladę wstawiamy do piecyka do ugotowania. Piecyk nastawiamy na funkcję gotowania. Temperatura pieca to plus 70 st. C. W roladę wbijamy termometr. W jej środku musi być plus 50 st. C.

Wyciągamy roladę, zdejmujemy folię i panierujemy w jajku i azjatyckiej panierce „panko”. Potem na chwilę smażymy we fryturze na złoty kolor. Całość kroimy na plastry i podajemy z puree z dyni i sosem szafranowym. Można posypać czerwonym kawiorem. Smacznego!

Przygotowanie dania trwa około godziny i 15 minut.